{lang: 'nl'}

Je hebt natuurmensen, skimensen, strandmensen, watermensen, fietsmensen, campingmensen, uitgaansmensen en kunst- en cultuurmensen, en op vakantie gaan die graag allemaal ergens anders heen. En dat is goed. Want strandmensen worden niet erg gelukkig in een museum, cultuurmensen niet echt blij halverwege een berg en fietsmensen niet helemaal tevreden op de Costa del Sol.

Waar je nou als kunst- en cultuurmens goed naartoe kunt gaan, daarover verschillen natuurlijk de meningen. En ook dat is goed. Maar ik meng me graag in de discussie, en wel met deze pagina, waarop mijn stedentriptips op kunst- en cultuurgebied zullen verschijnen.

Oja, en ik sta volledig open voor suggesties voor nieuwe reisbestemmingen!

Weekend cultuurhappen in Berlijn

Berlijn is een bijzondere stad. Vanuit haar nog redelijk recente verleden een stad van tegenstellingen, van destructie en van opbouw; een woeligheid die garant staat voor een bijzonder cultureel klimaat. De stad geeft dat verleden een plaats, binnen een op de toekomst gerichte context. Bezoek als je er bent sowieso de Muur, het indrukwekkende Holocaustmonument, de Gedächtniskirche en Checkpoint Charlie.

Maar de culturele geschiedenis van de stad begint natuurlijk al eerder. In de jaren ´20 van de vorige eeuw was de stad een thuishaven voor bijvoorbeeld Expressionisten (in beeldende kunst, maar ook in film) en Dadaïsten. En de Bauhaus-stroming begon in deze stad. Wat musea betreft kun je er dan ook je hart ophalen, in het Altes Museum, Neues Museum, de Alte Nationalgalerie, het Bode en het Pergamon Museum (tip: dit museum is ook erg leuk voor kinderen) vind je kunst van de oudheid tot nu. Voor Operaliefhebbers is Berlijn ook al een feestje: zij hebben maar liefst 4 operagebouwen om uit te kiezen.

In Berlijn wordt altijd gebouwd. Er is dan ook van alles bijzonders te ontdekken op architectonisch gebied. Om maar wat te noemen: de Fernsehturm, het Rotes Rathaus, de Bundestag. En dat kunst in Berlijn op straat ligt, dat bewijst de rijke street art-cultuur van de stad. Een aanrader op alle fronten dus, deze culturele wereldstad. En nog goed te doen in een weekend ook!

Rome natuurlijk!

Wie zijn klassiekers een beetje kent, die komt al snel in Griekenland en in Italië terecht. Want de bakermat van onze Europese beschaving ligt volgens de overleveringen in het die landen rondom de Middellandse Zee (al werd ook een hoop beschaving uit het verre Oosten geïmporteerd).

Nou is er van alles te ontdekken op bijvoorbeeld het vasteland van Griekenland, maar wie snel een boel oudheid tot zich wil nemen, die is op zijn plek in Rome. Daar ligt de hele oudheid op een grote maar overzichtelijke hoop. Architectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst. Het één nog indrukwekkender dan het andere en grotendeels goed geconserveerd.

Ook interessant is Rome vanwege Vaticaanstad, zetel van de Paus en centrum van het Katholicisme. Je vindt er de Sint Pieter natuurlijk en de Sixtijnse Kapel met plafondschilderingen van Michaelangelo.

Maar er is ook moderns in Rome, en dat is minstens net zo interessant. Bezoek het MACRO (Museum voor Moderne Kunst) bijvoorbeeld, het MAXXI, en de nationale Galerie. En eet er vooral ook heel lekker, want ook daar zijn de Italianen kunstenaars in.