{lang: 'nl'}
Twee levensverhalen in Fries museum

Het Fries museum in Leeuwarden heeft in het kader van de culturele hoofdstad 2018 twee bijzondere tentoonstellingen. Het betreft hier twee kopstukken uit de kunst en cultuur wereld welke beide uit de Friese hoofdstad komen; Mata Hari en M.C. Escher. De tentoonstellingen ‘Mata Hari: de mythe en het meisje’ en ‘Escher op reis’ zijn elk op zich een belevenis waarbij je ondergedompeld wordt in het leven van de artiest. 

Wie zijn dit nu precies?

Mata Hari is het pseudonym van de in Leeuwarden geboren Margaretha Geertruida Zelle (1876-1917). Ze is beroemd geworden met haar uitvoeringen van exotische dansen, wat nogal uitzonderlijk was in die tijd. Ze kwam onder verdenking te staan van spionage tijdens de eerste wereldoorlog. Deze verdenkingen worden uiteindelijk beschuldigingen, ze wordt ter dood veroordeeld en gefusilleerd in 1917. 
M.C. Escher (1898-1972) was een in Leeuwarden geboren kunstenaar. Hij is beroemd geworden met zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën. In zijn werk visualiseerde hij wiskundige principes. Zijn werken bestaan uit gezichtsbedrog en perspectief waardoor het onmogelijke mogelijk lijkt. ‘Lucht en water’ is een voorbeeld van een kunstwerk waarmee hij beroemd geworden is. Dit is een houtsnede waarop zwarte vogels met een witte achtergrond te zien zijn welke overgaan in witte vissen met een zwarte achtergrond. Tijdens de tweede wereldoorlog meldde hij zich niet aan bij de Kultuurkamer aangezien hij het niet eens was met het feit dat hij wel mocht exposeren en joodse kunstenaars niet.

Beide zeker een tentoonstelling waard!

Mata Hari en M.C. Escher hebben beide naam gemaakt in de kunst en cultuurwereld. Door hun bewogen leven en indrukwekkende kunstwerken verdienen ze zeker een plaats in het Fries museum. Het was in oktober 2017 precies honderd jaar geleden dat Mata Hari geëxecuteerd is. Dit was voor het Fries museum het moment om een tentoonstelling ter ere van Mata Hari te organiseren. Je reist met haar mee naar Parijs en Nederlands-Indie. Je beleefd samen met haar de angstwekkende momenten tijdens de eerste wereldoorlog. 
Escher volg je tijdens zijn ontwikkeling to beroemd kunstenaar, door middel van talloze indrukwekkende schilderijen, tekeningen, foto’s en objecten.

Afbeeldingsresultaat voor fries museum

 Naar boven
Categorieën: Uncategorized