{lang: 'nl'}
Legacy of an architect, een ervaring die je niet wilt missen!
De Abe Bonnema experience is een onderdeel van de culturele hoofdstad 2018. 
Het is een expositie gecombineerd met een adembenemend uitzicht. De expositie bevindt zich namelijk op de hoogste toren van Noord Nederland; de 114,6 meter hoge Achmea toren in Leeuwarden. 
Met een lift word je naar de 24ste verdieping van het indrukwekkende gebouw gebracht. De expositie Legacy of an architect bevindt zich op de 26ste verdieping in de panoramazaal. 
Als je vanuit de panoramazaal over de stad kijkt heb je een uniek uitzicht over Friesland met het centrum van Leeuwarden als middelpunt. 
Niet alleen het uitzicht is indrukwekkend, maar ook de expositie over de grootste architect van Friesland. Architectuur wordt hierdoor op een enerverende manier onder de aandacht gebracht. 

Wie is Abe Bonnema?

Abe Bonnema (1926-2001) was een Friese architect welke veel betekend heeft voor Leeuwarden. Hij heeft meerdere architectuurprijzen gewonnen. 
Zijn gebouwen zijn in heel Nederland duidelijk aanwezig, denk hierbij aan de ‘Delftse poort’ in Rotterdam en ‘Het Boekhuis’ in Amsterdam. 
Toen Abe Bonnema zijn carrière als architect begon richtte hij zich voornamelijk op de woningbouw. In de loop der tijd heeft hij zijn focus verlegd naar grote kantoorgebouwen. 
Hij was een architect die een gebouw als een gebruiksartikel beschouwde, het moest voornamelijk functioneel zijn. De vorm van het gebouw was dan iets wat voortvloeide uit de functionaliteit van het gebouw. 
De expositie bevat nog veel meer intrigerende informatie over Abe Bonnema en architectuur. 

Een fantastisch geheel

De Achmea toren zelf is ook ontworpen door de Friese architect, en vormt zo een fantastisch geheel met de expositie en het uitzicht. 
De gebouwen die je in het adembenemende uitzicht ziet opdoemen vind je terug op de vloer van de zaal in de vorm van een kamerbrede luchtfoto. 
Er zijn interactieve schermen waarmee je zelf aan de slag kunt en er zijn verscheidende gidsen met veelzeggende verhalen. 
Abe Bonnema heeft de panoramazaal ontworpen om het open te stellen voor publiek. Je kunt de panoramazaal elke zaterdag bezoeken, de toegang tot de toren en de expositie is van 10:30 tot 15:00. Tickets zijn online te boeken.

Afbeeldingsresultaat voor abe bonnema experience
 Naar boven
Categorieën: Musea