{lang: 'nl'}
Een korte introductie Chinese kunst

De Chinese kunst staat bekend als een van de oudste binnen de kunstgechiedenis maar kent in tegenstelling tot de westerse kunst geen opeenvolging van artistieke stromingen. Typisch voor de Chinese schilderkunst zijn de traditionele landschappen. Daarnaast zijn ook bloemen, vogels, bamboe, historische en religieuze taferelen veel gebruikte thema’s. Traditionele kunstenaars schilderen op papier en zijde en vaak tref je op het werk gekalligrafeerde teksten aan. Er wordt gebruik gemaakt van Oost-Indische inkt en pigmenten. Tot de periode van de Zes Dynastieën (220–589) was de schilderkunst vooral functioneel, daarna werden schilderijen ook gewaardeerd om hun schoonheid en gezien als kunstobject. Voor het eerst bleven de namen van individuele kunstenaars bewaard voor het nageslacht. Voorbeelden hiervan zijn Gu Kaizhi (344–406) en Zhang Sengyou (actief ca. 500–550). Tot het einde van de 19e eeuw zal de Chinese kunst traditioneel blijven. 

Moderne Chinese kunst 

In 1911 werd de Chinese Republiek gesticht. Chinese kunstenaars begonnen studiereizen te maken naar Europa en kwamen voor het eerst in aanraking met stromingen binnen de westerse kunst. Enkele bekend geworden schilders uit die periode zijn, Xu Beihong (1895–1953), Liu Haisu (1896–1994), en Lin Fengmian(1900–1991). Zhang Daqian de meest toonaangevende Chinese kunstschilder van deze tijd, maakte zowel traditionele schilderijen als impressionistische en expressionistische werken. 

Hedendaagse Chinese kunst 

Ondanks de invloeden van de westerse schilderkunst blijft de Chinese kunst toch altijd sterk verbonden met de eigen Chinese traditie en geschiedenis. Hedendaagse kunstenaars gebruiken vaak de maatschappelijke en politieke situatie in China als thema voor hun werk. Openlijke kritiek op het regime is ook voor kunstenaars niet zonder gevaar. De meest bekende hedendaagse kunstenaar is Ai Wei Wei. Andere bekende hedendaagse kunstenaars zijn de politiek kritische He Xiangyu en meer traditionele Liu Wei. 

Zeker bezoeken! 

Voor wie kennis wil maken met Chinese kunst is de Modern Chinese Art Foundation bij onze zuiderburen in Gent aan te raden. Mocht je eens in Beijing zijn, bezoek dan zeker het ‘798’district. In deze oude fabriekswijk kun je kennis maken met de hedendaagse Chinese kunst, er zijn tientallen galeries en ateliers te bezoeken.

 Naar boven
Categorieën: Uncategorized