{lang: 'nl'}

Het Rijksmuseum in Amsterdam is het grootste en belangrijkste museum van Nederland en heeft ver buiten onze landsgrenzen internationale allure. Het gebouw is in 1885 geopend na een ontwerp van architect P.J.H. Cuypers. Het is gebouwd in de Hollandse renaissancestijl. Ongeveer 8000 schilderijen, gravures, beelden en voorwerpen zijn voor het publiek tentoongesteld. 10 belangrijke highlights zijn: 
1. In 2013 is het gebouw heropend na een jarenlange restauratie. De oorspronkelijke schoonheid is hierdoor weer in zijn geheel te bewonderen. 
2. De passage onder het gebouw is een doorgang voor voetgangers en fietsers en direct een architectonisch hoogtepunt van het gebouw. De ingang van het museum is hier gevestigd. 

De eregalerij

3. In de eregalerij zijn de meest belangrijkste werken van de oude Hollandse meesters te bewonderen. De galerij is op zichzelf al een hoogtepunt door de beschilderde muren met vaderlandse voorstellingen. 
4. Aan het einde van de eregalerij komt de bezoeker automatisch uit het belangrijkste werk, de Nachtwacht van Rembrandt uit 1642. 
5. De highlights bestaan uit bekende 17e-eeuwse schilderijen zoals het Melkmeisje en het straatje in Delft door Johannes Vermeer, het vrolijke huisgezin van Jan Steen en de moedertaak van Pieter de Hooch. 
6. Bewonder daar ook de werken van Jacob van Ruisdael met de schilderijen molen bij Wijk bij Duurstede en kasteel Bentheim, en het rivierlandschap van Aelbert Cuyp. 
7. Nog meer topstukken van Rembrandt zijn het Joodse bruidje en het zelfportret van de apostel Paulus. 

Welke schilders hangen in het Rijksmuseum

8. Voor het grote publiek wat minder bekende schilders hebben ook een plaats gekregen in de eregalerij. Het portret van een meisje in het blauw van Johannes Cornelisz Verspronck, de bedreigde zwaan van Jan Asselijn en festoen van vruchten en bloemen van Jan Davidszoon de Heem zijn hier een goed voorbeeld van. 
9. Hoewel het zwaartepunt van de collectie gericht is op de Hollandse schilderkunst zijn er ook highlights aanwezig van buitenlandse schilders. Vooral werken van de Vlaamse meesters zoals Antoon van Dijk en Peter Paul Rubens zijn in de permanente collectie opgenomen, maar ook Italiaanse stukken van onder anderen Crivelli, Veronese, Tiepolo en Tintoretto. 
10. Het is geen schilderij maar de Cuypersbibliotheek is geheel gerestaureerd naar de oorspronkelijke staat. Het is de oudste bibliotheek met een kunsthistorische collectie van Nederland.

Afbeeldingsresultaat voor rijksmuseum

 

Categorieën: KunstMusea