{lang: 'nl'}

Het Geheim van de Meester: verhalen onder het vernis

Natuurlijk is het fijn om in een museum naar schilderijen te kijken, maar wat vind ik het soms toch jammer dat ik ze niet mag aanraken. Even voelen aan de verf, bedenken hoe de kunstenaar het gemaakt heeft. Hoe dik zitten die lagen erop? Is deze kleur nog wel hoe het vroeger was? Wat zou ik graag de geheimen ontrafelen die soms al zoveel jaren onder het vernis zitten. 

Gelukkig kan ik sinds 2016 genieten van Het Geheim van de Meester, het programma van AVROTROS. Ik vind het elke keer weer geweldig om te zien wat Jasper Krabbé en de experts nu weer boven tafel weten te krijgen. Je ziet dat ze echt proberen om alles wat de kunstenaar deed precies na te doen. Fascinerend! 

In het programma probeert Krabbé met een team van deskundigen bekende kunstwerken zo goed mogelijk na te maken. Daarbij onderzoeken ze ook welke materialen en technieken de kunstenaars in hun tijd gebruikten. Ze nemen je echt mee in de wereld van de kunstenaar en onderweg leer je enorm veel over de schilderijen. 

Het Geheim van de Meester heeft voor mij al heel wat hoogtepunten gehad. Zo bleek de parel van Vermeers beroemde ‘Meisje met de Parel’ eigenlijk helemaal geen parel te zijn. En weet je dat het schilderij ooit voor 2 gulden en 30 cent verkocht is? Wat een koopje voor zo’n mooi schilderij. 

Een andere persoonlijke favoriet was de uitzending over de Victory Boogie Woogie van Mondriaan. Leuk om te zien wat voor geheimen er nou allemaal schuilgaan achter de verf en stukjes tape. En ook zeker de moeite waard om een keer live te gaan bekijken in het Gemeentemuseum in Den Haag. 

Ik zou het sowieso fijn vinden als musea wat populairder zouden worden. Het is zo jammer dat veel mensen nog steeds denken dat kunst stoffig is. Juist daarom word ik zo blij van Het Geheim van de Meester.Het programma brengt de kunstenaars weer een beetje tot leven en maakt kunst spannend. En dat is het ook! Zelfs als je het niet mag aanraken. 

Categorieën: Uncategorized