{lang: 'nl'}

Gebruiksvoorwerpen die mensen in het dagelijks leven kunnen gebruiken, samenbrengen met kunst, door het ontwerp en de vormgeving hiervan, wordt toegepaste kunst genoemd. Oftewel kunst die je kunt toepassen. Een belangrijk aspect van toegepaste kunst is hoe een voorwerp is vormgegeven, maar net zo belangrijk is het, dat het op een dusdanig manier is ontworpen dat het ook gebruikt kan worden. Toegepaste kunst, is dus anders dan beeldende kunst. Beeldende kunst is kunst, omdat het niet als een gebruiksvoorwerp gebruikt kan worden, zoals schilderijen en beeldhouwkunst.

Wat valt onder toegepaste kunst?

Eigenlijk heeft iedereen wel van doen met toegepast kunst. Ook een simpele koffiepot heeft een bepaalde vormgeving en er zijn speciale merken die kunstenaars en ontwerpers inzetten om het ontwerp van hun producten zo spectaculair mogelijk te maken, maar ook dat het op een geschikte wijze kan dienen als gebruiksvoorwerp. Voorbeelden van toegepaste kunst kunnen we zien in veel zaken, zoals architectuur, voor zowel bouwkunde als binnenarchitectuur, interieurontwerp, de modewereld en de edelsmeedkunst, waarbij sieraden niet alleen esthetisch fraai zijn vormgegeven, maar ook gebruikt worden als versiersels.

Toegepaste kunst

Ontstaansgeschiedenis

Van oudsher was er geen verschil tussen een ontwerper en een ambachtsman, die het product in elkaar zette. Dit was vaak ook niet van toepassing, omdat vrijwel alle producten met de hand gemaakt werden. De ontwerper van een bepaald product was vaak ook de uitvoerder hiervan. Heel langzaam vanaf de middeleeuwen begon er een scheiding te ontstaan tussen de ontwerper, die zich kunstenaar ging noemen en de uitvoerder hiervan, de ambachtsman. Dit was veelal van toepassing op producten zoals wandtapijten, meubeldecoratie en glasdecoratie. Toen vanaf de 18e eeuw de machines op de markt kwamen en producten in massaproductie gemaakt konden worden, ontstond er een heel duidelijke scheiding kunstenaar of ontwerper en uitvoerder, die doorgaans gewoon een fabrieksarbeider was.

Hedendaagse toegepaste kunst

De hele scheiding tussen ontwerper en uitvoerder, is vanaf de 19e eeuw toch weer een beetje teruggedraaid. Dit kwam omdat er echte designontwerpen op de markt kwamen, waarbij een ontwerper ook een kunstenaar wilde zijn en dus het product zelf vervaardigde. Nu is een bepaald product van een bepaald merk of kunstenaar verbonden aan zowel ontwerp als productie en richt toegepaste kunst zich wat meer op de wat exclusievere producten.

Toegepaste kunst

Categorie├źn: Kunst