{lang: 'nl'}
Kunstenaar zijn én dit als beroep uitoefenen is vrij moeilijk om te bereiken. Tegenwoordig zijn er hele kunstacademies vol met aspirant kunstenaars, die allemaal de droom hebben om hun brood te verdienen met de kunst die zij maken. In de meeste gevallen is dit een illusie en kosten kunstenaars juist veel geld, vanwege bijvoorbeeld de uitkeringen en subsidies die men ontvangt. Tegenwoordig zie je dan ook vaak dat een kunstenaar naast zijn kunst nog een ander beroep erbij heeft, waardoor hij een echt inkomen heeft. In het verleden hebben we in Nederland ook enkele kunstenaars gekend die straatarm zijn gestorven omdat niemand interesse had in hun kunst, maar waar tegenwoordig miljoenen voor hun kunst wordt gevraagd.

Waarom pas bekend na dood?

Hoe komt het toch dat sommige kunstenaars, die wij tegenwoordig als heel vanzelfsprekend als kunstenaar zien, tijdens hun leven niets hebben kunnen bereiken en pas na hun dood bekend zijn geworden? Is dit fenomeen te verklaren of is er gewoon sprake van domme pech?

Nieuwe kunst

Vaak is het zo dat een kunstenaar zich wil onderscheiden van andere kunstenaars. De kunst die op dat moment populair is bij het publiek wil hij voorbijstreven. Maar dat kan ook verkeerd uitpakken. Voor het aankopen van kunst zal de kunsthandelaar de ‘nieuwe’ kunst vergelijken met wat er veel gevraagd is onder het publiek. Als het onbekende kunst is, dan zal de kunsthandelaar hier niet veel vertrouwen in hebben en daardoor zal de kunstenaar er niet veel aan verdienen of bekend worden. Tegenwoordig is dit verschijnsel minder van toepassing omdat vrijwel elke vorm van kunst wel gewaardeerd wordt.

Excentriek en vooruitstrevend

Sommige kunstenaars zijn gewoon excentriek en hun tijd ver vooruit. Het feit dat hun kunst niet populair is, komt doordat het publiek hem nooit heeft begrepen of dat de tijd nog niet rijp was voor zijn kunstvorm. Een tragisch voorbeeld kunnen we zien bij één van Nederlands bekendste schilders Vincent van Gogh. Tijdens zijn leven werden hijzelf en zijn werken niet begrepen. Zo stierf van Gogh straatarm. Pas na zijn dood werd zijn manier van schilderen gewaardeerd en nu brengen zijn schilderijen miljoenen op.