{lang: 'nl'}

In hoeverre speelt technologie een belangrijke rol binnen de kunst tegenwoordig?

Kunst heeft veel te maken met creativiteit, maar ook met kennen en kunnen. Denk hierbij aan het uitkiezen van technieken en materialen om het kunstwerk in de juiste vorm te krijgen (type verf, vorm van het beeldhouwwerk, etc.). Maar ook inspiratie speelt een belangrijke rol tijdens het proces om tot het kunstwerk te komen.

Technologie als bron voor inspiratie en meer creativiteit

Doorheen de geschiedenis heeft de kunst tal van stromingen en invloeden meegemaakt. Ook de technologie heeft niet stilgestaan in de loop der eeuwen. Het is zelfs zo dat de opkomst van de technologie voor heel wat kunstenaars heeft geleid tot nieuwe, soms revolutionaire manieren om hun creativiteit tot uiting te kunnen brengen.

Ons leven wordt alsmaar meer bepaald door ‘the Internet of Things’. Ook nanotechnologie, augmented en virtual reality, 3D-printtechnologie, biotechnologie en zelfs singulariteit worden alsmaar vaker toegepast. Stuk voor stuk openen deze technologieën een nieuwe wereld voor ons, maar ook voor ontwerpers, beeldend kunstenaars en muzikanten. Dankzij technologie zijn we in staat de wereld en onszelf op andere manieren te zien en te ervaren. En dat stelt kunstenaars in staat voortdurend nieuwe grenzen op te zoeken. Deze nieuwe vormen van kunst kunnen niet alleen interageren met de omgeving maar ook met het publiek. In de toekomst zul je dan ook steeds vaker te maken krijgen van ‘technologische kunst’.

It started with

De toepassing van technologie in de kunst is er gekomen bij het opkomen van de technologie. Het stelde kunstenaars namelijk in staat zich te differentiëren door het toepassen van unieke en vernieuwende technieken.

Een knap staaltje technologie als kunstwerk

Een mooi voorbeeld van een kunstwerk waarin technologie naar voren komt is het werk Tele-Present Water (David Bowen). Het is een kinetische structuur die beweegt op de golven van de oceaan door een realtime verbinding met de oceaan.

In de toekomst zal er in de wereld van de kunst alsmaar meer technologie verscholen zitten. Denk hierbij aan interactieve installaties, 3D-printed sculpturen, sensorgestuurde creaties maar bijvoorbeeld ook flashmobs. Uiteraard zullen er nog heel wat technologische toepassingen ontwikkeld worden waar we nu nog helemaal geen weet van hebben.

Afbeeldingsresultaat voor kunst en technologie

Categorieën: Kunst