{lang: 'nl'}

Wie is Banksy en waarom is hij zo speciaal?

Banksy is en van de meest beroemde graffiti artiesten ter wereld. Hij is bekend geworden met zijn graffiti en heeft dit later gecombineerd met sjabloontechniek, omdat hij telkens door de politie op de hielen gezeten werd. De sjablonen hielpen hem zijn werk vlot af te krijgen. Zijn werken zijn wereldwijd te zien. In elke stad zien we, op zowel zichtbare plekken, als op minder zichtbare plekken wel graffiti werk. Over de meeste graffiti zijn de mensen niet zo te spreken en wordt het gezien als een vorm van vandalisme. Maar toch kunnen er onder de graffiti werken pareltjes zitten.

Wie schuilt eronder?

Het is nog helemaal niet zo gemakkelijk om iemand aan te wijzen als de artiest Banksy. Het blijft mysterieus wie Banksy precies is en mede door deze geheimzinnigheid rondom zijn persoon is hij zo bekend geworden. Banksy is de pseudoniem van de kunstenaar en er wordt vanuit gegaan dat Robin Gunningham de artiest Banksy is. Hij heeft zichzelf nooit officieel uitgegeven als Banksy, waardoor er telkens een waas van mysterie om de artiest Banksy blijft bestaan.

Welke werken heeft Banksy gemaakt?

De werken bestaan vooral uit humoristische beelden en slogans met een pacifistische en antikapitalistische boodschap. Zijn werken beelden algehele vrijheid en en anti gevestigde orde uit. Enkele voorbeelden van zijn werken:

  • Schilderij van koningin Victoria als lesbienne.
  • In het Pinguïngebied in de London Zoo de slogan ‘We’re bored of fish’.
  • Schilderijen op de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden.
  • Opblaasbare pop als Guantanamo Bay gevangene in Disneyland Californië.
  • Tijdelijk eigen pretpark Dismaland met macabere persiflages.
Banksy's beroemde kunstwerk

Banksy’s beroemde kunstwerk

Banksy’s carrière

Hij begon als een gewone graffiti artiest en moest regelmatig op de loop voor de politie. Naarmate zijn werk bekender werd, begonnen mensen hem als een artiest te zien. Heden ten dage zijn zijn werken wereldberoemd en heeft hij in Londen een galerie waar originele werken verkocht worden.

 

Banksy’s kunstwerken bezoeken

In steden waar hij veel aan het werk is geweest, zijn tours die langs zijn werken gaan, maar ook wereldwijd zijn er musea, die tijdelijke tentoonstellingen organiseren met zijn werken.

Categorieën: KunstMusea