{lang: 'nl'}
Aboriginal art is kunst afkomstig van de oorspronkelijke bewoners van het Australië. De Aboriginals maken kunstwerken in de vorm van schilderen. In de zeventiende en achttiende eeuw werden Australië en Nieuw-Zeeland ontdekt en zijn er veel Europeanen geimigreerd naar Australië. De stijgende immigratie maakt het niet makkelijk voor de Aboriginals. De Aboriginals zijn door de nieuwe bevolking altijd als  minderwaardig behandeld en nooit voor vol aangezien. Echter kennen de Aboriginals een eeuwenoude historie, met hun eigen rituelen, cultuur en kunst.

De droomtijd

De droomtijd is voor Aboriginals heel belangrijk. Het is de tijd van hun voorouders en het is van belang dat de huidige generatie van de voorouders leert, door middel van rituelen en kunst. Ook landschappen zijn met betrekking tot de droomtijd heel belangrijk. Belangrijke plekken in het landschap zoals rotsen of grotten vullen een belangrijke functie in de droomtijd.

De oude Aboriginal art

Wij noemen het tegenwoordig kunst, maar voor de Aboriginals is het gewoon een onderdeel van hun geschiedenis of een ritueel. Aboriginals hebben al eeuwen geschilderd. Niet altijd op papier of canvas. Er zijn grotten waarin eeuwenoude rotstekeningen gemaakt door de Aboriginals gevonden. Ook heel oude bomen kunnen tekening-inkervingen bevatten die gemaakt zijn door de oude Aboriginalgeneraties. Het doel van deze tekeningen, was niet omdat men zin had om iets te schilderen. Dit was een onderdeel van de droomtijd en met het maken van bijvoorbeeld een rotsschildering kon men kennis overdragen aan de volgende generaties.

Moderne Aboriginalkunst

De waardering voor de schilderkunst, rituelen en cultuur van de Aboriginals is pas sinds 40 jaar toegenomen. Er wordt vaker schuld bekend over wat de Aboriginals is aangedaan en de Aboriginalcultuur wordt nu steeds meer beschermd. Ook zijn er nu Aboriginals die zich op de schilderkunst gestort hebben. Zij schilderen vooral in de traditie van de oude generatie. Vooral veel symbolen en traditionele patronen. Steeds vaker vinden er tentoonstellingen plaats van kunst gemaakt door Aboriginals en wordt op veilingen veel geld voor Aboriginalkunst betaald.

Wat is dotpainting?

Dotpainting is het schilderen in stippen en is de authentieke Aboriginal schildertechniek. Oorspronkelijk deed men dit op rotsen, boomschors of mensen. Maar nadat de Aboriginal art in de vorige eeuw meer werd gewaardeerd, begon men deze dotpaintings ook op canvas te schilderen. Ook Dotpaintings bestaan uit originele Aboriginal tekens en patronen.

Categorieën: KunstKunstenaar