{lang: 'nl'}

Hollandse School: Herkenbare realistische kunst

De term Hollandse School omschrijft de stijl van de Hollandse schilders die werkzaam waren in de 17e eeuw, van de vroege renaissance tot en met het begin van de barok. Deze “oude Hollandse meesters” waren actief in de periode dat er in de schilderkunst een nieuwe stijl ontstond die zich onderscheidde van de Zuid-Nederlandse en Vlaamse schilderkunst.

 

Een nieuwe kunststroming

Terwijl er in Europa een felle strijd woedde tussen katholieken en protestanten en Nederland officieel nog in oorlog met Spanje verkeerde, vertrokken de Hollandse meesters naar relatief rustige gebieden in het inmiddels welvarend wordende Nederland. Vooral Haarlem werd het centrum van de nieuwe kunststroming die zich kenmerkte door een realistische stijl. Omdat in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden niet de kerk of de staat maar burgers de opdrachtgevers waren van de kunstenaars, konden er nieuwe technieken worden ontwikkeld en andere onderwerpen worden afgebeeld.

Landschapkunst, portretschilderijen, stillevens en genrekunst

Wanneer je de kunstwerken van de meesters bekijkt zal het je opvallen dat de meeste afbeeldingen uit het dagelijkse leven gegrepen zijn en voor iedereen herkenbaar zijn. De schilders specialiseerden zich in landschapskunst, portretschilderen, stillevens en genrekunst. Grachten, windmolens, boerderijen en mensen uit alle sociale klassen werden door de meesters vastgelegd op het schildersdoek. Het was vooral de portretkunst wat in Haarlem de boventoon voerde en zó populair werd dat een kwart van de inwoners een schilderij in huis had hangen. Frans Hals is de meest beroemde Haarlemse portretschilder. Van zijn hand kwamen de meest levendige portretschilderijen.

Waar kenmerkt de Hollandse School zich aan?

De Hollandse School kenmerkte zich door de licht-donker effecten die door bijvoorbeeld Rembrandt van Rijn werden gebruikt. Persoonlijk vind ik het een prachtige techniek die gebruikt is om de essentie van het schilderij naar voren te brengen. In Amsterdam was hij de populairste schilder maar ook Bartholomeus van der Helsten en Adriaen van Ostade profiteerden van de toenemende vraag naar schilderijen want Amsterdam was in die tijd het middelpunt van de rijkdom in Nederland door de handel.

Boeren op het schilderdoek

Adriaen Brouwer en Jan Steen stonden bekend om hun drukke en chaotische stijl waarbij ze arme mensen en boeren vereeuwigden op het schildersdoek. Schilders zoals Johannes Vermeer legden zich toe op fijnschilderen waarbij schildertechnieken werden gebruikt om gedetailleerde en intieme afbeeldingen te laten ontstaan. Wanneer je de schilderijen bekijkt zal het je opvallen dat licht de interieurs vaak aan één kant binnenvalt.

Bezoek de Hollandse School kunstwerken

Mocht u interesse hebben in het bezoeken van de beeldige schilderijen. De kunstwerken van de Hollandse School worden van 7 oktober tot 27 mei 2018 vertoond in de Hermitage te Amsterdam.

De jonge vrouw met oorbellen, Rembrandt

De jonge vrouw met oorbellen, Rembrandt

Categorieën: Uncategorized