{lang: 'nl'}

Graffiti tot kunst verheven

Kunst uit de moderne tijd

Op zich word graffiti nog niet zo lang als kunstvorm gezien. Graffitikunst ontstond in de jaren 60 in Amerika. In de grote steden bestookte rivaliserende bendes elkaar met tags, om zo hun grondgebied af te bakenen. Het was een soort taal om te laten weten wie waar was geweest. Stadsbesturen vonden deze tags een ware plaag en gingen de strijd aan met de graffiticriminelen. Wie meer tijd en durf had en aan de politie wist te ontkomen, slaagde er soms in een throw-up neer te spuiten. Een throwup is een grotere tag, vaak slordig uitgevoerd door tijdsgebrek.

Throw up graffiti

Throw up graffiti

Van tag tot meesterwerk

Vele jongeren kwamen echter tot de vaststelling dat meer tijd hen ook de kans gaf mooiere stukken te maken. Wanneer je op straat een echte muurschildering in graffiti ziet, dan spreek je over een piece. Een piece is een stuk waar de kunstenaar heeft over nagedacht en waarvoor hij voldoende tijd heeft gekregen.

Masterpiece graffiti in Brooklyn, New York

Masterpiece graffiti in Brooklyn, New York

Graffitikunst of vandalisme?

Ook al waren de pieces vaak prachtig, graffiti bleef in een grijze zone hangen. Mensen spraken dan ook niet van kunst, maar van vandalisme. Het is pas in de jaren 80, wanneer artiesten als Keith Haring en Lee Quionnes de straat verlaten en graffiti beginnen te spuiten op doek, dat graffiti gezien wordt als een vorm van kunst. Grote galerijen, nationale- en internationale musea stellen de werken graag tentoon.

Graffiti op doek

Het exposeren van graffiti op doek heeft graffiti als kunstvorm een grote stap vooruit gebracht. Namen als Banksy, Daim, Revok en Seak zijn enkele zeer gekende graffitinamen in de kunstwereld. Schilderijen van hen worden, in grote galerijen, verkocht tegen astronomische bedragen. Veel wereldbekende graffitiartiesten hebben dan ook van hun “verboden hobby” hun werk gemaakt. Hun prachtige stukken zijn gegeerd bij menig kunstliefhebber.

Wat is kunst?

Door het tentoonstellen van graffitiwerken is er een groter maatschappelijk draagvlak ontstaan voor deze kunstvorm. Toch blijft het spuiten van graffiti op openbaar bezit, door vele gezien als vandalisme. Het is dan ook best ons neer te leggen bij de vraag: wat is kunst?

Categorie├źn: Kunst