{lang: 'nl'}

De geschiedenis van de Empirestijl

 De Franse revolutie had een invloedrijke omwenteling op de politiek aan het einde van de 18e eeuw. Het gevolg hiervan was dat de absolute monarchie na meer dan 300 jaar werd vervangen door de Eerste Franse Republiek. De Franse revolutie gebeurde niet in één dag en gingen niet gepaard zonder enig geweld of terreur. Met voorganger Julias Casear als voorbeeld, lukt het Napoleon Bonaparte om in de langzame herstelperiode staatshoofd te worden in Frankrijk. In zijn periode als keizer, inspireert hij velen met de Empirestijl.

Wat is de Empirestijl?

Na de Franse revolutie is Napoleon Bonaparte immens populair. Napoleon bouwt zijn imago probeert zich te positioneren als veldheer door zich te kleden en omringen naar een nieuwe stijl: de Empire-stijl. Bonaparte liet paleizen bouwen en was zelfs een van de eerste bewoners van het Paleis op de dam. Empire stijl, ontstaan in het begin van de 19e eeuw in Frankrijk bloeit op tot een kunststroming in Parijs. Napoleon wil een enorm rijk stichten en inspireert zich hierbij op het Romeinse rijk van Julius Caesar. Het Latijnse woord voor ‘rijk’, namelijk ‘imperium’ en de Franse vertaling ‘empire’ geven aan deze nieuwe stijl de naam. De Empirestijl is nauw verwant met de Louis XVI stijl en deze benamingen worden dan ook vaak door elkaar gebruikt.

De invloed van Napoleon op de Empirestijl

Frankrijk bloeit op na de Franse Revolutie. Landen als Egypte worden volop ontdekt en zoals hierboven gezegd is het Romeinse rijk een bron van inspiratie. Dit laat zich gelden in de bouwstijl en de stijl van de interieurs.

Wat zijn de kenmerken van de Empirestijl?

Na de Louis XV stijl, waarin vooral veel krullen werden gebruikt, komt de Empirestijl met veel strakkere lijnen. De poten van de meubelen zijn opvallend slank. In de Empirestijl wordt veel goud gebruikt. Er worden Griekse en Egyptische elementen verwerkt zoals sfinxen, palmetten (palmvormige ornamenten) en lauwerkransen. Ook militaire symbolen zoals de adelaar komen vaak voor in deze stijl. Zijde, met als productiecentrum Lyon, kent in deze jaren een hoogtepunt. Napoleon stimuleert de productie maximaal, zodat zijde dé stof wordt voor chique meubelen. Zowel voor de muren als voor de bekleding van zetels en stoelen wordt zijde gebruikt. Je ziet heel wat pastelkleuren. Een ander kenmerk van een Empire interieur is de grote aanwezigheid van kunstwerken: schilderijen en beeldhouwwerken worden overdadig tentoon gespreid.
Empirestijl in het kasteel van Compiègne

Empirestijl in het kasteel van Compiègne

Na de Empirestijl

De Empirestijl kent een korte bloeiperiode. De stijl dringt enkel door tot de hele rijken en zeer lokaal rond Parijs. Er komt een kentering waarbij de meubelen opnieuw een robuust en bombast uiterlijk krijgen. De Neo-gotiek stijl met krullen en overdadige versierselen, en de Biedermeier stijl met zware ronde meubelen steken hun kop op. Dit is het definitieve einde van de Empirestijl. Lees hier meer over kunststromingen.
Categorieën: Kunst