{lang: 'nl'}

Het magische realisme

Het magische realisme in de kunstwereld

Het magisch realisme wordt ook wel het fantastisch realisme genoemd. De stroming komt vooral voor in de schilderkunst en literatuur. In de kunstwereld zijn er veel meer stromingen dan je zou denken. Het magisch realisme is zo’n stroming die je niet zo gauw zou herkennen of bedenken, maar die wel een grote rol in de kunstgeschiedenis heeft gespeeld. In het magisch realisme proberen kunstenaars de realiteit met een hoger bestaan te verbinden, een hogere werkelijkheid van geestelijke of psychotische orde die wij niet kunnen zien of bevatten. Hierdoor ontstaat een soort dromerige weergave van de realiteit. De gedachte hier achter was het oproelen van een psychotische toestand wat resulteerde in een magisch effect.
Door de onwerkelijke verbeelding van de realiteit wordt het fantastisch realisme ook wel verwant met het surrealisme.

De stroming in de schilderkunst

De kunstenaars zochten hun inspiratie bij droom- of waanbeelden: Hoe zou deze betreffende werkelijkheid er uit zien in een droom? De beeldende kunst laat nauwkeurig en detaillistisch gewone situaties zien, die dromerig worden afgebeeld. Dagelijkse taferelen krijgen dus een magische draai. In 1915 wakkerde de Italiaan Giorgio de Chirico de stroming aan in de beeldende kunst. Zijn eerste werk is het beroemde Pittura Metafisica. De Duitse E.T.A Hoffmann was ook voor een deel een magisch realist en uitte dit in zijn literatuur. Voorbeelden van eenentwintigste eeuwse magisch realisten zijn onder andere Patricia van Lubeck en Uko Post. Hieronder is het schilderij ‘The disquieting muses’ van Giorgio de Chirico afgebeeld.

The disquieting muses van Giogio de Chirico

The disquieting muses van Giogio de Chirico

De stroming in de literatuur

Zoals eerder genoemd is E.T.A Hoffmann een belangrijk persoon geweest voor de magisch realistische literatuur. Der goldene Topf uit 1816 is een van zijn werken dat perfect in de stroming past. Het gaat vaak om geheimzinnige verhalen, die vaak een verdraaid, soms zelf absurde toon hebben. In de magisch realistische literatuur spelen natuur, het bovennatuurlijke, geschiedenis, politiek en allerlei maatschappelijke thema’s een grote rol. Andere voorbeelden van belangrijke auteurs in de stroming zijn Gustav Meyrink (Der Golem), Alain Fournier (Le grand Meaulnes) en H. Rider Haggard. Het hoogtepunt van de magisch realistische literatuur bevond zich in de 19e eeuw waarin reeds genoemde schrijvers actief waren.

Categorieën: Kunst