{lang: 'nl'}

Het Vrijheidsbeeld, of eigenlijk ‘Liberty Enlightening the World’, zoals het beeld voluit genoemd wordt, is het symbool van vrijheid. De in doeken gewikkelde vrouw is een afbeelding van Libertas, de Romeinse Godin van de vrijheid. Op haar hoofd draagt het Vrijheidsbeeld een kroon met 7 punten. De punten staan symbool voor de 7 continenten en wereldzeeën. Deze kroon belicht het universele concept van vrijheid. De onderkant van het beeld is moeilijk te zien, maar aan haar voeten liggen kettingen die verbroken zijn. De ketenen staan symbool voor het einde van de onderdrukking en slavernij.

De bouw van het beeld

Op 28 oktober 1886 schonk Frankrijk het beeld aan Amerika als teken van vriendschap. Een cadeau voor de onafhankelijkheid van Amerika. Het Vrijheidsbeeld houdt dan ook een gedenkplaat vast met een tekst dat staat voor de dag van de Amerikaanse onafhankelijkheid, 4 juli 1776, honderd jaar voor dat het beeld gebouwd werd. Beeldhouwer Frédéric-Auguste Bartholdi heeft het beeld in Frankrijk ontworpen. Het frame is ontworpen door Gustave Eiffel, de man die ook de Eiffeltoren heeft gebouwd. Toen ze het beeld van Frankrijk naar New York verscheepte werd het beeld in 350 afzonderlijke stukken vervoerd. Het beeld is in totaal 93 meter hoog en weegt 225 ton.

Een symbool voor New York en de vrijheid

Sinds 1924 is het Vrijheidsbeeld een Nationaal Monument. Tien jaar later werd heel het eiland waarop het beeld staat omgedoopt tot Liberty Island en ook tot monument uitgeroepen. Het groene beeld van de gigantische vrouw in de haven van New York verwelkomt iedereen en is het symbool van de stad. Ondanks dat we haar kennen als een groen standbeeld, was zij oorspronkelijk koperkleurig. Over de jaren is zij geoxideerd en de oxidatielaag biedt het beeld bescherming. De groene vrouw die een toorts omhoog steekt herinnerd iedereen eraan hoe belangrijk vrijheid is in deze wereld en dat iedereen op de zeven continenten en zeven zeeën recht heeft op deze vrijheid.

Afbeeldingsresultaat voor vrijheidsbeeld

Categorieën: Kunst