{lang: 'nl'}

Vaak is het moeilijk om kunstenaars naar rijkdom in te delen. We weten wel met zekerheid te zeggen dat Marlene Dumas nu onbetwist de rijkste kunstenares is van Nederland. Zij staat met stip op nummer 1. Zij is als Zuid Afrikaanse in 1976 naar Nederland geëmigreerd. In 2005 vestigde ze het veilingrecord van € 3,5 miljoen. Ook haar nieuwe schilderijen worden in de galeries van New York met gemak voor bedragen van meer dan een half miljoen verkocht. Haar jaarinkomen wordt geschat op € 2,5 miljoen. Het is bij haar niet bekend voor welk bedrag ze aan werken nog als voorraad op haar zolder heeft staan. Er staan op haar zolder 73.000 handelsgoederen. De voorraad is gewaardeerd tegen de kostprijs. Dat is slechts een schijntje van wat ze zullen opbrengen. In werkelijkheid zal de voorraad kunstwerken een vermogen waard zijn.

De andere rijke kunstenaars

Rineke Dijkstra wordt als nummer twee beschouwd van de rijkste kunstenaars van Nederland. Zij is fotograaf en heeft net als nummer drie, Desirée Dolron het werk meerdere keren kunnen afdrukken en verkopen.

Nummer vier is de schilder Michael Readecker die in Amsterdam is geboren maar in Londen woonachtig is. Voor zijn werken wordt tijdens veilingen toch al snel €100.000 betaald. Verder is het moeilijk te bepalen wie daarna de rijkste is. Het werk van Joep van Lieshout wordt wereldwijd gekocht voor musea. Het is niet bekend hoeveel dat in werkelijk voor hem oplevert. Ook de schilder Daan van Golden hoort in het rijtje thuis. Hij maakt niet veel werken. Op zijn hoogst drie werken per jaar.

Indeling

Toch zal het moeilijk blijven om kunstenaars in te delen naar rijkdom. Ze leven over het algemeen sober en weten hun rijkdom vaak goed te verbergen. Ze willen niet hebben dat een ander weet hoeveel ze in werkelijkheid verdienen. Kunstenaars leven vaak een teruggetrokken leven. Niet allemaal natuurlijk. Er zijn altijd uitzonderingen. Er zijn kunstenaars die graag in de schijnwerpers staan, maar dat is toch wel de kleinste groep. Daarom is het moeilijk om een verdere rangorde naar rijkdom in te delen.

Afbeeldingsresultaat voor Marlene Dumas

 

Categorieën: Kunstenaar