{lang: 'nl'}

Barok is een Europese, van afsprong Italiaanse stijlperiode strekkende van de 17e eeuw tot aan de eerste helft van de 18e eeuw. Het staat bekend om zijn dramatische effecten, tegenstellingen en weelderige en bewegende vormen. Het woord is afkomstig van het Portugese Barroco, wat ‘onregelmatig gevormde parel’ betekent. Je kunt deze prachtige stijlvorm in verschillende kunstvormen terugzien waaronder schilderkunst, literatuur, beeldhouwkunst, tuinarchitectuur en bouwkunst. Het is hierbij belangrijk onderscheid te maken tussen hoog, vroeg en laatbarok. Waarbij het laatbarok ook wel bekend staat onder de naam Rococo.

De verspreiding van Barok

Door de jaren heen groeide Barok uit tot een belangrijk middel om de glorie en kracht van de katholieke kerk te laten zien. Met name door de opkomst van het protestantisme wilde de kerk door middel van Barok haar macht uitdrukken. Het werd daarnaast een ware mode in kerken en in de huizen van de elite plafons te laten beschilderen met hemelse verbeeldingen. Het is dan ook een een kunstvorm die wil aantrekken en overweldigen, en als het ware een beroep wil doen op de emoties van de kijker. De Spanjaarden exporteerden deze stijl veelvuldig naar hun vroegere kolonies. Die ze vaak bekleden met de rijkdommen en vondsten uit de nieuwe wereld. Ook het Franse hof maakte veelvuldig van deze stijl. Zo komt barok in het paleis van Versailles veel naar voren om toeschouwers te imponeren.

Barok

Barok

Hoe kun je de verschillende Barok stijlen herkennen?

Veel barok kunstenaars vonden net als de kunstenaars van de renaissance hun inspiratie in werken uit de oudheid. Dit gebruikten ze dan in combinatie met vernieuwende technieken van die tijd om de kunst als het ware beweging te geven. Dit deden ze door middel van creatief kleurgebruik, dynamieke vormen, licht en schaduweffecten en opvallende versieringen en illusionistische effecten. Veel heftige emoties spelen bij barok een erg belangrijke rol. Zo worden figuren vaak afgebeeld in spannende en dramatische houdingen waarbij de personen, die vaak naakt en bloot zijn, in veelal in beweging zijn. Hierdoor kun je het dan ook onderscheiden van werken van kunstenaars van de renaissance, dat zich kenmerkt als streng en statisch. Laat barok oftewel rococo, staat ook wel bekend als de Franse Hofstijl. Dit wordt gekenmerkt als een overdreven elegante stijl waarbij veel gebruik werd gemaakt van speelse ronde vormen in combinatie met pastelkleuren met bladgoud.

Barok bouwkunst kenmerken

– Veel dieptewerken met perspectieven
– Veelvoudig gebruik van ronde vormen
– Weelderige en rijke materialen
– Ingewikkelde patronen en symmetrie
– Veel versieringen in combinatie met Bijbelse onderwerpen
– Convex en concaaf gebruik

Barok

Barok

Categorie├źn: Kunst