{lang: 'nl'}

Kennis van kleuren en de betekenis ervan zijn handig als je een bepaalde emotie wilt uitdrukken in je kunst. Zit je op een kunstschool dan komt de term ‘kleurenleer’ je vast bekend voor. In dit artikel geef ik een korte introductie over de primaire kleurenleer.

Een voorkeur voor een bepaalde kleur heeft niet alleen te maken met smaak, maar ook met wat de kleur voor je betekent. Smaak en emotionele betekenis verschillen per persoon en op dat niveau is kleur vrij te interpreteren. Maar op het niveau van non-verbale communicatie heeft iedere kleur een vaste betekenis. De primaire kleuren geel, blauw en rood hebben de volgende betekenissen:

 

Geel

Van de primaire kleuren zie je geel misschien het minst, dat komt waarschijnlijk omdat er een keerzijde zit aan de kleur. Laten we eerst beginnen met de positieve effecten ervan; geel staat voor optimistisch, blij, jeugdig, sterk, creatief, vriendelijk en zelfvertrouwen. Dit zijn een paar heel fijne effecten, maar geniet van geel met mate; een overdaad van deze kleur kan precies de tegenovergestelde emoties bereiken.

 

Rood

Een kleur met een duidelijk fysiek effect is de kleur rood; het verhoogt namelijk onze hartslag. Rood staat voor alertheid, waakzaamheid, kracht, energie en warmte. Rood heeft ook het optische effect dat het dichterbij lijkt dan het in feite is. Wil je aandacht voor iets of jezelf, gebruik dan de rode kleur.

 

Blauw

Wil je intellectueel overkomen draag dan blauw. Verder wekt de kleur een gevoel van betrouwbaarheid en eerlijkheid op. Blauw heeft vooral een mentaal effect, dat dus het tegenovergestelde is van het effect van rood.

 

Bill Selak via Flickr Creative Commons

Bill Selak via Flickr Creative Commons

Categorieën: Kunst