{lang: 'nl'}

Onder moderne kunst valt o.a. het impressionisme, surrealisme, expressionisme, kubisme en abstracte kunst. Joan Miró (1893-1983) was een van de bekendere kunstenaars binnen de moderne kunst. Hij wordt ook samen met Picasso en Dalí de grote drie genoemd van de 20ste-eeuwse Spaanse moderne kunst. Zijn eerste aanraking met moderne kunst was met het kubisme, maar heeft daar nooit helemaal zijn draai in kunnen vinden. Hoewel zijn werk voor een leek alles behalve reëel lijkt, is er altijd realiteit te vinden in zijn werk. Dit kan de realiteit zijn zoals deze is, of de realiteit tijdens het dromen. Met andere woorden, Miró mag gezien worden als een surrealist, hoewel hij zich nooit officieel heeft aangesloten bij de surrealistische beweging.

Biomorfische schilderkunst

Bij welke kunstbeweging sloot Miró zich wel aan? Bij geen enkele. Hij heeft in feite een eigen schildertechniek bedacht die nooit een stroming, school of groep werd; de biomorfische schilderkunst. Dit is het schilderen op levende organische vormen uit de natuur. Hij koppelde objecten los van hun van hun functie, zodat deze in zijn poëtische/droomwereld pasten.

Meer dan een schilder

Miró heeft meer dan alleen schilderijen gemaakt. Hij was naast kunstschilder ook beeldhouwer, keramist en graficus. Hij heeft heel wat sculpturen gemaakt. Typisch aan het werk van Miró is dat hij nooit zijn werk signeerde door alleen zijn naam te zetten. Zijn naam was altijd onderdeel van het kunstwerk, dat niet altijd even eenvoudig te vinden is.

 

By Pere López [CC BY-SA 3.0]  via Wikimedia Commons

By Pere López [CC BY-SA 3.0] via Wikimedia Commons