{lang: 'nl'}

In 2007 was de tentoonstelling Bodies…The Exhibition te bezoeken in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Nu is ongeveer aan de overkant van de Beurs van Berlage de expositie Body Worlds te bezoeken. Hoewel je zou denken dat het exact dezelfde tentoonstellingen zijn, is dat in feite niet zo. Bodies… The Exhibition exposeerde geprepareerde lichamen die beschikbaar zouden zijn gesteld door een universiteit in China. Het gerucht gaat dat de nabestaanden geen toestemming hebben gegeven en dat de lichamen van politieke gevangen zijn. Een dergelijke tentoonstelling van geprepareerde lichamen is opzichzelfstaand al een macaber idee, maar dat er geen volledige toestemming is gegeven is gewoon onethisch.

Dr. Gunther von Hagens

Anatoom Dr. Gunther von Hagens ontdekte in 1977, tijdens zijn werk, een conserveringsproces door middel van plastinatie. Von Hagens heeft geen enkele banden met de eerder omschreven tentoonstelling Bodies…The Exhibition, wel heeft hij dat met Body Worlds. Dit is een tentoonstelling van geplastineerde lichamen, waarvan de herkomst wel ethisch verantwoord is. De lichamen zijn namelijk aan de wetenschap gedoneerd en het merendeel van de preparaten zijn afkomstig van het Het Institute for Plastination.

Liever voor je lichaam zijn

Body Worlds is een permanente expositie in Amsterdam, dus ben je er nog niet helemaal zeker van of je naar overleden lichamen wilt kijken, denk er dan gerust even over na. Los van het ietwat macabere idee, biedt deze tentoonstelling een kijkje in het lichaam die gezond, ziek of verslaafd is. We weten allemaal dat je gezond moet leven, maar de meesten hebben geen idee hoe je organen eruit zien als deze gezond zijn en als ze ziek zijn. De tentoonstelling maakt je bewust van je lichaam en laat zien hoe een gelukkig lichaam eruit ziet. Body Worlds is niet voor niets een immens populaire tentoonstelling over de hele wereld.