{lang: 'nl'}

In het Prado museum in de Spaanse hoofdstad hangt de tweelingzus van de Mona Lisa. Dit is de oudste kopie van het meest bekende werk van Leonardo da Vinci. Het Prado museum was al een geruime tijd in het bezit van de kopie maar wist niet dat deze door een leerling van Da Vinci zelf was gemaakt. Het museum had weinig aandacht gegeven aan de kopie, omdat men dacht dat het een zoveelste was. Niks bijzonders en niks authentieks. Hoewel het een kopie blijft, is het na een complete studie en restauratieproces gebleken dat het om de meest bijzondere kopie van de Mona Lisa gaat.

 

Da Vinci’s aanwezigheid
Het werk is geschilderd met de grote meester als getuige en zelfs in Da Vinci’s eigen atelier. In 2010 is er een hele studie en restauratie aan vooraf gegaan om deze conclusie te kunnen trekken. De kopie toont een frissere Mona Lisa, terwijl ze in eerste instantie een zwarte achtergrond had. Dit maakte haar juist somberder en droeviger. Tijdens de restauratie is men erachter gekomen dat de zwarte achtergrond later erop is geverfd. Wat daaronder lag verborgen was een aangename verrassing. Het landschap dat achter de originele Mona Lisa schuilt bevindt zich namelijk ook achter de kopie. De kopie is beter bewaard gebleven dan het origineel, dat overigens hangt in het Louvre in Parijs.

 

Kopie van de Mona Lisa via Wikimedia Commons

Kopie van de Mona Lisa via Wikimedia Commons

Originele Mona Lisa Mona Lisa - Proyecto Gutenberg met Flickr Creative Commons licentie

Originele Mona Lisa – Proyecto Gutenberg met Flickr Creative Commons licentie