{lang: 'nl'}

Alexander en Joséphine

Joséphine was het gelukkigst op het landgoed Malmaison, dat ze had ingericht met minstens 400 prachtige kunstwerken. Tuinieren was haar passie, en de tuinen op het landgoed Malmaison kregen dan ook bijzonder veel aandacht. Vooral rozen maakte de socialite  en oud-keizerin zielsgelukkig. Napoleon had Joséphine toegestaan om op Malmaison te verblijven na de scheiding en dat deed ze ook met veel plezier. Na zijn overwinning in de oorlog met Napoleon, verbeef tsaar Alexander in Parijs. De verbanning van Napoleon, gaf Joséphine de angst dat zij en haar kinderen het landgoed moesten verlaten.  Daarom schonk zij de tsaar, de Gonzaga Camee. Dit is een extreem waardevol en historisch kunststuk. De gift vond de tsaar niet nodig, wees het af en stelde haar gerust. Zij mocht haar positie en bezittingen behouden. Daarop volgde een hechte vriendschap tussen de twee, wat zelfs leidde tot een uitnodiging van de tsaar aan Joséphine om te verhuizen naar Rusland waar hij haar een paleis aanbood om in te verblijven. Tijdens een ontmoeting op een koude avond in 1814, liepen zij door de tuinen van Malmaison, Joséphine die dun gekleed was vatte die avond kou en overleed 5 dagen later.

De hermitage Amsterdam

Vriendschap, liefde, afkeer, oorlog en barmhartigheid; de kenmerken van het unieke verhaal over drie historische figuren en hun band met elkaar. De Slag bij Waterloo was 200 jaar geleden, dit was voor de Hermitage Amsterdam reden om een tentoonstelling te organiseren over Napoleon, Alexander en Joséphine. Geïnteresseerden kunnen deze prachtige tentoonstelling tussen 28 maart 2015 t/m 18 oktober 2015 bezoeken.

 

‘Gonzaga-camee’, 3de eeuw v.Chr. Drielagig sardonyx, 15,7 x 11,8 cm, State Hermitage Museum, St Petersburg

‘Gonzaga-camee’, 3de eeuw v.Chr. Drielagig sardonyx, 15,7 x 11,8 cm, State Hermitage Museum, St Petersburg