{lang: 'nl'}

Ontdek in de hermitage in Amsterdam het bijzondere verhaal over drie historische personen uit een periode  waar oorlog en vrede tegenover elkaar staan, waar bijzondere kunstcollecties de ene grens naar het andere afreizen met als bestemming een prachtig empirische residentie. Maak kennis met Alexander, Napoleon en Joséphine en het verhaal dat 3 mensen met elkaar verbindt.

Napoleon en Joséphine

In 1796 trouwden Napoleon en Joséphine. Enkele dagen na het huwelijk vertrok hij voor een van zijn vele veldtochten. Deze vele veldtochten worpen zijn vruchten af, want het maakte hem keizer en haar keizerin in1804. Napoleon en Joséphine verschilden van dag en nacht maar voelde wel veel voor elkaar. Zij genoot van de rijkdom, het verzamelen van kunst en het socializen. Terwijl hij zich bezighield met het veroveren van het Europese continent. Land voor land. Ondanks hun liefde voor elkaar, eindigde hun huwelijk toch in 1810, omdat Joséphine hem geen troonopvolger kon schenken. Hij hertrouwde het jaar erop met Marie Louise van Oostenrijk die hem wel een troonopvolger schonk, namelijk Napoleon Frans Karel Jozef (Napoleon II).

Napoleon en Alexander

‘Als ik niet Napoleon was, had ik Alexander willen zijn…’, zo luidde het respect wat Napoleon had voor Tsaar Alexander I. Napoleon veroverde het ene Europees land na het andere, maar het lukte hem niet om Engeland te veroveren. Daarom probeerde hij een verbond met Rusland te sluiten. Tsaar Alexander had op zijn beurt bewondering voor de Franse keizer en zijn veroveringen, maar ook argwaan. Daarom stemde hij niet in op Napoleon’s verzoek voor het sluiten van een verbond. In 1807 gingen de twee grootmachten toch met elkaar in gesprek dat maar liefst 15 dagen duurde. De locatie voor dit gesprek was bijzonder, namelijk op een vlot, vlakbij Tilsit. Uit dit gesprek volgde een vredesverdrag, dat geen lang leven had. Beiden grootmachten kwamen de gemaakte afspraken niet na. In 1812 werd de oorlog verklaard tussen de Franse keizer en de Russische tsaar, dat werd gewonnen door Tsjaar Alexander.

 

Afbeelding via Hermitage Amsterdam

Afbeelding via Hermitage Amsterdam