{lang: 'nl'}

Ontstaan in de 18e eeuw was de Naïeve kunst een reactie op wat er toentertijd geaccepteerd was, namelijk zeer verfijnde kunst. Naïeve kunstbeoefenaars wouden met een wat liefelijke tegenreactie komen op al het verfijnde. Hierdoor heeft deze kunstvorm wat kinderlijks. Het is een kunstvorm dat meestal geuit wordt in de schilderkunst. “Naïef” geeft misschien een wat negatieve lading en vroeger deden kunstcritici er ook neerbuigend over. De schilderijen zijn immers op een kinderlijke manier geschilderd, dus dat druiste tegen de grootmeesters van de klassieke kunst waar perfectie  en verfijning wordt nagestreefd. In de hedendaagse kunst wordt het veel meer gerespecteerd en geaccepteerd.

Lange tijd niet officieel erkend
Naïeve kunstbeoefenaars hebben doorgaans geen opleiding genoten, maar hebben het zichzelf aangeleerd. Wel zijn er tegenwoordig opleidingen waar je deze kunst kunt leren. In de begin jaren bleven de schilders van de Naïeve kunst anoniem. Later kregen ze bekendheid en lof voor hun werk, en met name Henri Rousseau is een bekende naam binnen deze kunstvorm. De maaltijd van de leeuw (1907) is één  van zijn bekendere werken. Zie de afbeelding hieronder. Een aantal kenmerken van de Naïeve kunst is het gebrek aan perspectief en er worden weinig kleuren gemengd. Verder heeft meestal een hoofdonderwerp van de afbeelding de meeste details, maar in de Naïeve kunst heeft zowel het hoofdonderwerp als alles eromheen evenveel details.

De maaltijd van de leeuw (1907) Rousseau via Wikimedia Commons

De maaltijd van de leeuw (1907) Rousseau via Wikimedia Commons

Categorieën: Kunst