{lang: 'nl'}

De Italiaan Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni is geboren in 1475 en overleden in 1564 en hij behoort tot de grootste Renaissancekunstenaars aller tijde. De David alleen al, Michelangelo’s David, staat bekend als dé David. Zonder inleiding. Alleen een lidwoord en een veelvoorkomende internationale voornaam. Dat is alles. Waarom? De volmaakt uitgebeelde anatomie van de David werd tijdens het ontstaan tussen 1501 en 1504 gezien als een meesterwerk. De sterk fysieke verschijning van de Bijbelse David, die paraat staat om Goliath te verslaan, behoort vandaag de dag nog steeds tot de bekendere beeldhouwwerken wereldwijd. Ongeëvenaard in de kunstgeschiedenis.

 

De David van Michelangelo door Rico Heil via Wikimedia Commons

De David van Michelangelo door Rico Heil via Wikimedia Commons

 

Sixtijnse kapel

Niet alleen de David heeft de eeuwige roem bezorgd aan Michelangelo, maar ook de beroemde Sixtijnse kapel. De kapel is gebouwd tussen 1475 en 1483, ver voordat Michelangelo een beitel of een kwast had aangeraakt. Maar in 1508 wou paus Julius II op het plafond een andere schildering hebben. Nadat Michelangelo al de zijkanten van de kapel had beschilderd ging hij aan de slag met het tongewelf. Dit werd een meesterwerk bestaande uit 300 personages en vertelde het Bijbelse verhaal vóór Mozes en de 10 geboden, het verhaal over Mozes en Christus en de tijd er na. Dit meesterwerk is voor iedereen te bewonderen in Vaticaanstad.