{lang: 'nl'}

Een belangrijke vraag wanneer je je afvraagt waar kunst eigenlijk begonnen is. Waarom maken kunstenaars kunst? Voor het bestaan van een God, om mensen aan het denken te zetten, om beroemd te worden? OF maken ze kunst, voor hunzelf, omdat ze het moeten?

Kunstenaars maken kunst voor verschillende redenen, en bovendien maken kunstenaars kunst om iets uit te beelden wat dieper ligt en wat niet in woorden uit te drukken is. Daarvoor gebruiken ze het visuele aspect van hun kunst. Elke persoon kan de taal van de kunst opvatten op mijn eigen manier.

De verschillende manieren van het lezen van een kunstwerk bestaat pas sinds de afgelopen 500 jaar. Daarvoor werd kunst vooral met een doel gemaakt. Dit doel was vaak religie, ritueel of mythologisch gerelateerd. Er is weinig bekend over kunst wat gemaakt is voor religieuze doeleinden. Wel is er wat bekend over kunst wat in de eerste beschavingen gemaakt werd (dit begon ongeveer 35000 voor Christus). Bepaalde Mesopotamische en Egyptische kunst hebben een religieus thema. Deze kunst focust zich vooral op leven na de dood en de relatie tussen mensen en Goden. Tijdens de Romeinse tijd (476 voor Chr- 500 na Chr) kwam religieuze kunst niet heel vaak voor. Maar tijdens de Middeleeuwen (500-1400), de Renaissance (1400-1520) en daarna werd er veel religieuze kunst gemaakt naar aanleiding van de religieuze oorlog tussen de Katholieken en Protestanten.

Zoals je ziet is kunst in zijn begin periode heel erg gerelateerd aan religie. Wellicht dat je veel meer redenen kunt bedenken waarom men kunst maakt. Misschien dat ik daar later nog een stukje over schrijf!