{lang: 'nl'}

Mannen worden in de kunsten maar weinig voor de zomaar geportretteerd. Komen we een man tegen op het doek, uit klei opgetrokken, of in marmer gehouwen, dan betreft het veelal een zelfportret, of het betreft werk in opdracht. Maar weinig vanuit een gevoel voor esthetiek. Om de man te bezingen. De man in het algemeen.

Vrouwen heten mooier te zijn dan mannen. Hun rondingen worden geroemd, hun sensualiteit wordt gelauwerd. Hebben mannen dan zo weinig dat kan worden ingezet voor het grotere gemeengoed dat Kunst met een grote K mag heten? Is dat omdat het door de eeuwen heen vooral mannen waren die de kunsten bedreven? Of zit de wereld niet te wachten op testosteron?

Ondanks de zwaarte van deze vragen, is er toch heus ook weleens een man uit pure scheppingsdrang in de kunsten vereeuwigd.

Frank Zweegers Art - L'homme a la houe (The Man with the Hoe)

Frank Zweegers Art – L’homme ├á la houe (The Man with the Hoe) by Edwin Markham

Kijk hem staan. The Man with the Hoe, van Edwin Markham.

Tsja…

Frank Zweegers gooit de handdoek in de ring. Aan deze post komt geen goed eind.