{lang: 'nl'}

Dit jaar voor de derde keer alweer, organiseerde de Stichting ArtZuid een beeldenroute in Amsterdam. 70 beelden van 61 beeldend kunstenaars uit 26 landen, zijn in de open lucht tentoongesteld op en rondom de Apollolaan en Minervalaan in Amsterdam Zuid. De opening was op 22 mei en de laatste dag is alweer op 22 september, curator dit keer oud-directeur van het Rijksmuseum Henk van Os.

De opening van de tentoonstelling verliep wat rumoerig, en dat was vast de bedoeling, om al bij de start aandacht van de pers te krijgen. Een reusachtige onderbroek – onderdeel van de tentoonstelling – hing pal voor het Hilton en nam het uitzicht weg van (voornamelijk Amerikaanse) gasten. Daar kwamen natuurlijk klachten van. Inmiddels is de onderbroek verhangen naar de overkant van de straat.

Maar buiten die onderbroek, is er veel moois (en mooiers) te zien. Wil je nog gaan kijken, dan moet je er snel bij zijn, en het is de moeite van een bezoekje waard. Hier en daar wordt de plank misschien misgeslagen – of word je wel ontzettend uitgedaagd in het rekken van je verbeeldingskracht – maar dat mag de pret niet drukken. Maakt het misschien allemaal nog leuker ook.

Tip van Frank Zweegers: voor verjaardagsfeestjes, of gewoon voor de leuk, kun je met je kinderen terecht in het informatiepaviljoen. Kinderen kunnen er zelf kunstwerkjes maken van afvalmateriaal, of diertjes beschilderen van gips of décopatch. Vrijwilligers helpen ze daarbij en ouders mogen erbij blijven, maar ondertussen ook zelf een drankje op het terras, of een rondje langs de beelden doen.