{lang: 'nl'}

In  het Tropenmuseum in Amsterdam is een kleine maar boeiende tentoonstelling ingericht, waarin tekeningen en grafische drukken van Escher worden gekoppeld aan Islamitische topstukken uit het Victoria & Albert Museum en de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag.

De link tussen Escher en Moorse kunst is niet toevallig. Als jonge tekenaar heeft Escher in 1922 en in 1936 met zijn vrouw in Zuid-Spanje gewerkt. Daar kopieerde hij Moorse kunst, met name in het Alhambra in Granada. Met name de geometrische patronen en gelijkmatige vlakverdelingen spraken hem aan. In tegenstelling tot wat in de islamitische kunst mag en gebruikelijk is, zou Escher de patronen terug thuis om gaan zetten in tekeningen van mensen en andere levende wezens.

Het is bijzonder die inspiratie voor Eschers werken zo helder terug te kunnen zien.  De tentoonstelling geeft een bijzondere en persoonlijke kijk op de verder vrij ontoegankelijke maker, en op het proces dat voorafging aan de ons zo bekende kunstwerken.

Frank Zweegers Art - MC Escher kunst

Tip van Frank Zweegers: ga je naar het Tropenmuseum, neem dan ruim de tijd voor deze tentoonstelling, maar ook voor de rest van het museum en vergeet niet om je heen te kijken. Het Tropenmuseum zelf is architectonisch ook bijzonder de moeite waard.

De tentoonstelling is getiteld “Escher meets Islamic Art” en loopt tot 3 november.