{lang: 'nl'}

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) gaat leningen aan kunstenaars verstrekken. Met ingang van april is er een half miljoen beschikbaar waar Amsterdamse kunstenaars en kunstinstellingen een beroep op kunnen doen. Clemmy Tjin-Bromet zegt namens de AFK dat kunstenaars in tijden van bezuinigingen veel behoefte hebben aan leningen. ‘Het is voor kunstenaars nu al moeilijk genoeg, maar een lening bij een bank krijgen ze niet zomaar.’

Het AFK beoordeelt de aanvragen op inhoud en haalbaarheid. De Triodos Bank en Cultuur-Ondernemen houden de kredietwaardigheid van de kunstenaars in de gaten. De leningen zijn niet bedoeld als vervanging van subsidie. Met de leningen kunnen musici bijvoorbeeld instrumenten kopen, theatermakers decors financieren of kunstenaars een plan uitwerken dat nog niet heel concreet is. Het voordeel is dat een project voor een lening aan minder eisen hoeft te voldoen dan bij het aanvragen van subsidie.