{lang: 'nl'}

Tijd weer voor een grote in de Nederlandse en internationale kunstgeschiedenis: Corneille!

Corneille was, samen met Appel, Constant, Rooskens en Wolvecamp, oprichter van de Nederlandse Experimentele Groep (1948), die later opging in de CoBrA-groep. Corneille ging in 1950 naar Parijs, waar hij deelnam aan verschillende tentoonstellingen. Een jaar later ondernam hij een reis naar de Sahara, die een enorme indruk maakte. Reislustig als hij was, ging hij in volgende jaren naar Zuid-Amerika, de Verenigde Staten en Midden-Afrika. Ook in zijn latere doeken zijn die exotische invloeden goed terug te zien. Net als dat vrijheid en vogels een thema blijven.

 

corneille-op-frank-zweegers-art

Bron: http://galerieborchgreve.nl

Vanaf de late jaren zestig kreeg Corneille’s werk (schilderijen, gouaches en tekeningen) een figuratiever karakter met grote kleurvlakken en een lyrische stijl. Hij verhaalde over wat hij zag en meemaakte. Bovendien schilderde hij visioenen van tropische landschappen en tuinen, bevolkt met vrouwen, dieren en planten. Het is met deze stijl in schilderijen dat hij nationaal en internationaal zo bekend is geworden en die hij volhield tot op hoge leeftijd.

corneille-op-frank-zweegers-art

Bron: http://www.ladifference.fr

Op zondag 5 september 2010 overleed de kunstenaar op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Frankrijk. Hij liet een indrukwekkend oeuvre na, waarvan in het Cobra-museum nog tot en met januari een overzichtstentoonstelling loopt!

Corneille-op-Frank-Zweegers-art

Bron: rnw.nl/data/files/images/corneille.jpg