{lang: 'nl'}

Als je begint met tekenen, dan durf je nauwelijks een potlood op papier te zetten. Elke lijn is overwogen. En gaat hij de verkeerde kant op, dan pakken we de gum erbij. Uitwissen en opnieuw! Net zo lang tot de lijn erop staat zoals ‘ie moet. Duurt even, maar dan heb je ook wat. Ja toch?

Nou, als je goed wilt leren tekenen, is het veel slimmer om je gum weg te gooien en schetsend  aan de gang te gaan. Net zo lang krabbelen totdat je tussen al de lijnen op papier de juiste hebt gevonden. Die zet je vervolgens wat zwaarder aan. Zo ga je langzaam maar zeker losser tekenen en de juiste “tekensnelheid” vinden. Die zit ergens tussen “slenteren” en “hardlopen” in. Ploeter niet eindeloos door op een tekening. Bekijk je werk nuchter en probeer het opnieuw als je niet tevreden bent.

Ze je tussen alle gekras je tekening niet meer? Doe dan even een stapje achteruit en kijk eens goed. Vaak weet je dan wel wat er mis is, of waar je tekening naartoe moet. En wil je je schets verder uitwerken, dan kun je bijvoorbeeld de beste lijnen met pen overnemen en vervolgens de schetslijnen uitgummen. Succes & veel plezier!

Frank Zweegers Art - harry-gilders-schets

(bron: http://sketchedout.wordpress.com/)