{lang: 'nl'}

Als je een foto gaat naschilderen, het kan een portret of een huisdier zijn is het soms lastig zijn om bepaalde details goed over te brengen op papier. Een handige methode is om een kunstprojector te gebruiken. De ene kunstenaar loopt er mee weg en de ander verachtschuwt het. Die vind het amateuristisch. Een soort van schilderen met nummers. Zelf vind ik het in sommige gevallen helemaal niet erg om gebruik van te maken. Het werkt gewoon en doet niet af aan je kunstenaar zijn.

Maar hoe werk je nu met zo’n kunst projector?

 

Kiezen van je projector

Een kunstprojector is niet meer dan een soort diaprojector. Het vergroot een afbeelding of foto op je doek. De foto wordt ongeveer tot 5x vergroot. Net hoe ver je de kunstprojector zet.

Op sommige projectors is het mogelijk om een kleuren versie om te zetten naar zwart-wit en vice versa. Andere projectoren kun je gebruiken voor fijn houtsnijwerk of airbrush werken.

Prijzen liggen tussen de €25 en €500. Net afhankelijk van je wensen.

Kunstprojector Gebruiken

Het meest slimme is om de projector op een veilige afstand te zetten. Zodat je tijdens het werk niet per ongeluk het ding omver werpt. Begin altijd met een schets als je de foto’s of afbeeldingen gaat overtrekken. Zo kun je goed oefenen met de afbeelding. Je het jezelf eigen maken.