{lang: 'nl'}

Met een kind naar een museum is voor veel mensen een no go. Er beweegt niks, er is geen speeltuin en je moet er nog stil zijn ook. Dat is toch veel te saai? Dat wordt jengelen en zeuren, constant zoeken naar een toilet en achteraf goedmaken met een Happy Meal. Toch?

Toegegeven: niet elk kind vind een museum leuk. Maar dat ligt ook aan de manier van kijken en de interactie. Een kind moet je niet achter je aan slepen door een museum. Met een kind een museum in, dat vraagt om activiteit van de begeleider. Van genoeg kinderen kun je de fantasie zo prikkelen dat ze geïnteresseerd raken in kunst, dat een museum een spannende ontdekkingstocht word. Zo wordt een zaal met werken van oude meesters een tijdmachine: achter elk raam een ander uitzicht op de wereld van vroeger. Voor wie het eens wil proberen, met de eigen schatten van kinderen, of die moeilijke van de buren, bij deze een paar tips!

Kijk als je kind!

Een kind kan in een museum vaak een stuk minder zien dan jij. Fysiek natuurlijk, door hun geringere lengte, maar ook omdat ze niet dezelfde context kennen als jij. Zorg dus dat je hetzelfde ziet als je kind. Ga op je hurken zitten, of til het kind op. Kijk samen. Vraag wat het kind ziet, voordat je het aanvult met je eigen observaties.

Vraag om een speurtocht

Informeer wanneer je van plan bent naar een museum te gaan, of er ook een speciale activiteit voor kinderen is. Vaak is er een speurtocht, waarbij kinderen in schilderijen moeten zoeken naar bepaalde details. Of andere spelletjes te doen die het bezoek voor kinderen (en vaak ook hun ouders) extra leuk maakt.

Ga niet te lang

Als je voor het eerst met een kind naar een restaurant gaat, neem je ook niet het viergangendiner. Hou het behapbaar voor je kind en ga een uurtje naar het museum. Zou hou je de belevenis leuk en overzichtelijk, en wordt het iets dat je vaker eens kan doen.

 

Categorie├źn: Kunst