{lang: 'nl'}

Henri Rousseau kent een heel aparte stijl. Zoals je kunt zien op het schilderij hier onder is de kunst van Rousseau absurdistisch en realistisch tegelijk. Rousseau staat bekend om zijn impressionisme.

Rousseau werd geboren in 1844 in het Franse Loiredal. Een gebied dat bekend staat om zijn natuurschoon en vele kastelen.

Na het werk als tolcollecteur op de grens van Parijs en 4 jaar in het leger te hebben gezeten ging Rousseau met pensioen op 49 jarige leeftijd. Hij kon zich zo geheel focussen op het schilderen.

Schilderstijl

Henri noemde zijn eigen werk, ‘portretlandschappen’. Landschappen met personen, of dieren die prominent in beeld komen of juist opgaan in het geschilderde landschap.

De schilderwerken zijn duidelijk geïnspireerd door donker Afrika. Een beeld die veel mensen in de 19e eeuw hadden van het continent. Om de landschappen te schilderen gebruikte Rousseau soms wel 50 verschillende tinten groen.

Frank Zweegers- The Flamingoes by Henri Rousseau

Nalatenschap

Het werk van Rousseau is een belangrijke inspiratiebron voor veel kunstenaars en filmmakers. Er zijn verschillende animaties die zich hebben laten inspireren door de stijl van Henri Rousseau. Het meest bekende voorbeeld is de computer animatiefilm “Madagascar”.

De werken van Rousseau zijn in verschillende musea te bezichtigen. In onder andere New York en St. Petersburg zijn regelmatig tentoonstellingen.