{lang: 'nl'}

Goede voorbereiding is essentieel bij het schilderen van je volgende meesterwerk zegt Frank Zweegers. Soms gaat er zelfs meer tijd zitten in het plannen en het brainstormen over het onderwerp dan het schilderen zelf.

Met de volgende tips ben je geheel voorbereid om het maagdelijke doek te voorzien van het eerste verf.

Het thema

Bedenk voordat je gaat schilderen wat je onderwerp wordt. Belangrijk is het namelijk dat je er je passie in kwijt kunt. Er enthousiast van kan worden. Vaak werk je weken, dan wel maanden aan één schilderij. Dan moet het natuurlijk spannend blijven.

Daarnaast moet je bekijken of het haalbaar is, wat je wilt schilderen. Past het bij jouw schilderstijl bijvoorbeeld?

Landschap of portret

Sommige onderwerpen kun je op verschillende manieren weergeven op het doek. Vanuit een verperspectief of juist van dichtbij. Kies, voordat je gaat werken wat voor gevoel je wilt uitdragen. Ee afstandelijke landschap of een warme portret.

Kleuren en techniek

Bedenk wat je hoofdkleuren zijn in het schilderij. Het kan namelijk enige tijd kosten om de juiste te verzamelen en/of te mengen. Denk goed na over je gekozen onderwerp. Welke kleuren passen bij het gevoel dat men moet krijgen als ze het meesterwerk zien staan of hangen.

Daarnaast moet je bedenken of je gaat werken met olieverf of met waterverf. Een belangrijke keuze. Als je altijd met een bepaalde techniek/soort werkt, is het soms een uitdaging om voor een andere techniek te kiezen. Dat houdt het schilderleven interessant.

Helemaal klaar om de kwasten te voorschijn te halen? Zucht eens diep en begin aan een lang, maar mooi proces.