{lang: 'nl'}

Je hebt niet altijd even veel tijd om te schilderen. Hele middagen en weekenden in je atelier vertoeven zit er niet altijd in. Die periodes komen gewoon langs in ieders leven. Maar hoe ga je hier mee om en hoe vind je wel een mooi momentje om een paar rake streken op het doek aan te brengen volgens Frank Zweegers.

Met de volgende tips kun je elk ogenblik, tussen de bedrijven door, doorgaan met het schilderproces.

Laat de boel de boel

Als de ruimte waarin je werkt het toelaat om alles open te laten liggen, doe dat dan ook. Ruim niet na elke sessie alles weer op. Let natuurlijk er wel op dat de spullen niet uitdrogen. Dop op de verf en de kwasten schoon. Maar houdt het binnen handbereik.

Maak je materialen makkelijk vindbaar

Leg je materialen op logische plekken. Zet duidelijk op de laden of dozen wat erin zit en wijk er niet van af. Er is niets zo vervelend om een bepaalde schilderkwast niet te kunnen vinden en het een kwartier later, na grondig zoeken de kwast tussen je schetsen te vinden.

Werk aan twee schilderijen tegelijk

Als je aan twee schilderijen tegelijk werkt kun je afwisselen wat je enthousiasme goed doet. Je kunt afwisselen. Als je weinig tijd hebt kun je aan het ene “makkelijker” schilderij werken en het grote schilderproject even laten rusten. Het houd je scherp.

Kijk minder televisie

Kun je een bepaald televisieprogramma missen dan kun je beter dan kun je beter gaan schilderen. Allebei kan het ontspannend zijn. Maar bij het schilderen weet je dat je iets unieks aan het creeren bent. Heerlijk toch.

Bedenk dat als je elke dag een beetje schildert, je uiteindelijk met een meesterwerk naar buiten stapt. Veel schilder plezier wenst Frank Zweegers!