{lang: 'nl'}

Een olieschilderij kan eeuwen mee gaan als er goed mee wordt omgesprongen. Het is belangrijk dat een olieschilderij om de zoveel jaren wordt gerestaureerd. Dan wel een grote of kleine schoonmaak. Een olieschilderij restaureren en verzorgen is een kunst opzich (volgens Frank Zweegers). Maar het is mogelijk om het als amateur te doen, mits het met de nodige voorbereiding wordt gedaan.

Het is heel belangrijk om de juiste schoonmaakmiddelen te gebruiken. Er zijn speciale producten op de markt om de olieschilderij in de oude glorie te herstellen. Gebruik nooit je huis-tuin en keuken schoonmaakmiddelen. Dit zorgt er voor dat het schilderij er slechter uitziet dan daarvoor.

Instructies olieschilderij opknappen

Als allereerst moet je een foto maken van het schilderij. Als er bepaalde details op het schilderij zitten, zoals teksten is het verstandig om een close-up van deze details te maken. Zou kun je goed nagaan of je tijdens het proces goed bezig bent.

Andere materialen die je nodig hebt:

  • Rubberen Handschoenen
  • Schone vetvrije doek / Watten
  • Vernis verwijderaar
  • Glossy Vernis
  • Kleine tafel waarover je het doek kan leggen zodat het doek niet wordt ingedrukt om direct op het tafeltje ligt. Dit voorkomt dat het verf gaat scheuren en brokkelen
  • Neutraliseerder

Leg het doek op het tafeltje en pak als eerste de neutraliseerder er bij. Maak met een vetvrije, schone doek het gehele olieschilderij schoon. Dit zorgt ervoor dat het eerste laagje vuiligheid van het oliedoek verdwijnt.

Laat de neutraliseerder eerst verdwijnen, door een aantal minuten te wachten.

Ga daarna aan de slag met de vernis verwijderaar. Begin in een hoek en bekijk of het deel meer helder van kleur wordt. Als je het gewenste resultaat ziet, kun je voorzichtig door met het hele schilderdoek. Om het goed te testen kun je het beste 2 of 3 verschillende vernis verwijderaars aanschaffen. Vraag in de speciaalzaak om advies. Houd de neutraliserder bij de hand om foutjes met de vernis te corrigeren.

Ga met een glossy vernis over het verfdoek zodat het schilderij zijn originele glans terugkrijgt.

Maak een nieuwe foto van het schilderij en vergelijk deze met de foto van de ongerestaureerde versie. Als je het verschil niet groot genoeg vind kun je nog een keer met de vernis aan de gang. Gun het schilderij voordat je aan de tweede ronde begint wel een pauze van minstens een paar uur.