{lang: 'nl'}

Omdat je tekenen vaak als hobby hebt en het jezelf aanleert kunnen er wel eens wat fouten insluipen. Frank Zweegers weet er alles van 🙂 Dit is te voorkomen door de juiste literatuur, leerstof door te nemen. De onderstaande fouten worden door veel beginners gemaakt. Voorkomen is beter dan genezen, zeggen we maar.

Natekenen van foto’s met flits

Foto’s die met behulp van een flitser zijn gemaakt zien er wat plat uit. De contouren, van bijvoorbeeld een gezicht zijn niet goed te zien. Karakteristieke contrasten ontbreken.

Gebruik liever een foto waarbij het onderwerp belicht is met de aanwezige (natuurlijk)licht.

Verkeerd papier

Het is erg belangrijk om de juiste papiersoort te gebruiken. Een portret, bijvoorbeeld kan er veel te witjes, bleek uitzien. Een gebroken wit van een kladblok kan weer een te donker, diep effect geven.

Verkeerd gebruik van type potlood

Als je geen diepdonkere schaduwen op de schets tekent kan het er wat bleek uitzien. Het kan aan het type potlood liggen. Gebruik geen HB potlood voor schaduwen of andere donkere accenten, maar liever B, 2B of 4B.

Dieren tekenen vanuit een verkeerd perspectief

Als je een dier fotografeerd doe je dit vaak staand en richt je de lens naar beneden. Het geeft het effect alsof het hoofd groter is dan het lichaam. En als dit wordt overgenomen in de tekening dan is het dier buiten proporties. Dat is natuurlijk zonde.

Een aantal fouten waarop gelet moet worden als je begint met tekenen. Houdt er rekening mee en je bent binnen de kortste keren een tekenwonder.