{lang: 'nl'}

Op 26 april had Google zijn logo verandert in een vogelrijke schildering. Met deze afbeelding werd de geboortedag van de schrijver, kunstschilder, woudloper en natuuronderzoeker John James Audubon gevierd. Maar wie is die Audubon nu eigenlijk precies?

Audubon werd geboren in Haiti, in 1785. Destijds een kolonie van Frankrijk. Zijn echte naam was Jean-Jacques Audubon. Om niet het leger in het hoeven vluchtte hij in 1803 naar de Verenigde Staten. Door schulden kwam hij in de gevangenis terecht waar hij zijn talent ontdekte voor tekenen en schilderen. Hij had een voorliefde voor vogels en legde zijn focus op het vastleggen van vogels op doek.

Audubon had een missie, hij wilde van alle vogels in de Verenigde Staten een geschilderde afbeelding maken. Zijn tekeningen waren geschilderd op groot formaat en zeer detaillistisch. Hij trok door heel de Verenigde Staten, gehuld in hertenleer om de vogels te bestuderen en te tekenen. Hij jaagde op vogels om deze op te zetten en als model te gebruiken.

Zijn boek, Birds of America staat bekend als een van het duurste boek ooit. Tussen 1819 en 1835 maakte Audubon 435 handgeschilderde fineprints.

In 2010 werd een zeer goed bewaard exemplaar van het boek geveild bij Sotheby’s. Het leverde maar liefst £7,3 miljoen op.

Enkele prachtige werken uit Birds of America zie je hieronder.

Frank Zweegers - Birds of America

Na “Birds of America” begon Audubon aan zijn werk “The Viviparous Quadrupeds of America”. Een verzameling tekeningen van zoogdieren. Maar helaas heeft Audubon dit niet af kunnen maken, omdat zijn ogen slecht werden. Hij droeg het werk daarom over aan zijn zoon.