{lang: 'nl'}

Afgelopen zondag kwam een neefje bij ons op bezoek. Het was niet al te best weer en voor de zoveelste keer een film was ook geen optie. Daarom ben ik wat op internet gaan speuren en kwam ik het volgende tegen. Een eigen klok maken!? Ja, dat klinkt ingewikkeld. Maar dit was wel de makkelijke methode. Een oude klok met plastic wijzers en een stuk karton en je kunt iets heel leuks maken. Je kunt door de volgende stappen doorlopen en een leuke zondagmiddag beleven.

Stap 1

Benodigdheden:

  • Zorg voor een groot stuk karton. Niet al te dik, zodat je het makkelijk kunt snijden of knippen.
  • Een stevige schaar (of kinderschaar, gebruik dan wel dunner karton) of Stanleymes.
  • Dikke marker.
  • Teken en versiermateriaal.
  • Een schroevendraaier met ster of platte kop.
  • Een oude klok met plastic wijzer en baterijhouder zoals hieronder is afgebeeld.

frank-zweegers-art-clock

Bron afbeelding: canadiandesignresource.ca

Stap 2.

Probeer als eerste de oude plastic klok uit elkaar te halen en alleen de wijzers en batterijhouder over te houden. Dit kan een ingewikkeld werkje zijn, maar geduld is een schone zaak. Zorg vooral dat je de wijzers los krijgt. Als je met meerdere personen kunnen deze al beginnen met stap 3.

Stap 3.

Verzin een ontwerp voor je klok. Je kunt denken aan een raket, een zon of iets kunstzinnigs. Doe gek, van alles is mogelijk. Teken met de marker de lijnen op het karton. Knip of snijdt het figuur uit voor dat je verder gaat met versieren en tekenen. Het kan namelijk wel eens fout gaan met knippen of snijden. Dat is altijd zonde. Werk je idee, na het snijden verder uit op het karton.

frank-zweegers-art-klok

Bron afbeelding: instructables.com

Stap 4.

Als het ontwerp en de klok uitelkaar hebt, begint de afwerking.

  • Prik een gaatje of kleine snee in het midden van het kartonnen ontwerp.
  • Doe voorzichtig wat lijm op de achterkant van de batterijhouder van de klok.
  • Druk nu het pinnetje van de klok (uiteraard zonder wijzers) in het gaatje. Druk voorzichtig de houder tegen het karton en wacht een paar minuten.
  • Draai de klok om en bevestig de wijzers.

Et Voilà. Je eigen klok. Hopelijk krijg je een creatieve ingeving en heb je net zoveel lol als wij, Frank Zweegers en mijn neef, hebben gehad.