{lang: 'nl'}

Het oude Rome doet mijn gedachten afdwalen naar grootste gebouwen, veldslagen en het begin van de huidige politieke stelsels. Rome wordt vaak gebruikt in films en televisieserie’s door de magie die rond het Romeinse Rijk hangt. Maar er was meer dan alleen landje veroveren, waarmee de Romeinen zich bezig hielden.

In deze post ga ik nameklijk uitwijden over drie verschillende kunststromingen die in het oude Rome belangrijk waren. Namelijk:

  • Schilderkunst
  • Sculpturen
  • Architectuur

Schilderkunst

De schilderkunst in het oude Rome bestonden en bestaan vooral uit muurschilderingen. Uit de geschriften van de schrijvers uit die tijd, weten we dat er ook geschilderd werd op ivoor en hout. Alleen de overblijfselen zijn nooit ontdekt.

De schilderkunst van Romeinen werd direct beinvloed door de Etrusken (een volk dat regeerde in Rome van 7e tot 5e voor Christus) en de Grieken. De muurschilderingen kenmerken zich door de detaillistisch geschilderde gezichten, zoals je kunt zien op de onderstaande muurschildering .

De Romeinse kunst kun je uiteraard terugvinden in Rome, maar de meeste Romeinse kunst is te vinden in Pompeii en de andere steden rondom de vulkaan de Vesuvius. In de steden zijn vier verschillende stijlen ontdekt.

  • De 1e stijl is de zogenaamde Incrustatieve Stijl. Het is een verzameling van verschillend gekleurde marmerstenen. Een soort mozaik.
  • De 2e stijl is de Architecturale Stijl. In deze stijl wordt gewerkt met perspectief, architectonische voorstellingen en mythologische taferelen.
  • De 3e stijl is de Egyptische Stijl. Hierin worden natuurgetrouwe motieven gebruikt en de flora en fauna spelen een centrale rol in de voorstellingen.
  • De 4e stijl is de Rijke Stijl. In deze stijl kenmerkt zich door een overvloed aan decoratie en mythologie.

Beelhouwkunst

Frank Zweegers - Roman Brutus

Beeldhouwwerken waren belangrijke uittingen in het oude Rome. Vele goden en helden werden vereeuwigd in de sculpturen. Net als in de schilderkunst worden de gezichten detaillistisch weergegeven. Vooral de bustes van Brutus(zie foto), Augustus van Prima Porta en Keizer Commodus zijn bekende beeldhouwwerken.

Architectuur

De architectuur uit het oude Rome is alom vertegenwoordigd in het hedendaagse Rome.

Frank zweegers Art - colosseumIn alle uithoeken van wijle het Romeinse Rijk is de architectuur terug te zien. De Romeinen waren qua architectuur praktisch ingesteld. De Romeinse architectuur kenmerkt zich door de bogen, binnenplaatsen en de koepels. Bekende hoogstandsjes, is het colloseum.

Geruchten gaan zelfs, dat dat in deze arena ooit watergevechten zijn gehouden. Via een aparte kanaal kon binnen no time een meer worden gecreeerd. Brood en spelen, noemen we het maar. Een ander bekend architectonisch object is het Patheon. De bekende tempel in het centrum van Rome.

Mocht je niet kunnen wachten op een stukje Romeinse kunst. Boek vandaag nog een trip naar Pompeii. Kijk uit voor de vulkaan. Kan nogal heet zijn.