{lang: 'nl'}

In een vorige blogpost beschreef ik al de plafondschildering in het Sixtijnse Kapel dat door Michaelangelo werd geschilderd . Een van de thema’s op de plafondschildering is de schepping van Adam. Maar wat is de diepere achter de schildering?

Het Michaelangelo’s “Schepping van Adam” visualiseert het moment dat God, Adam tot leven brengt. Er zijn veel discussies geweest in de afgelopen eeuwen die tot de dag van vandaag voort duren over wat de betekenis is van de schildering. Er is een theorie. Op de schildering zie je God omgeven door engelen. Maar er is ook een vrouw te zien die naast God zweeft, een vrouw met roodkleurig haar. (zie de afbeelding hieronder) Veel mensen zijn het erover eens dat dit Eva moet voorstellen. Want het verhaal gaat dat Eva was gecreëerd uit een rib van Adam. De hele scene laat zien dat God een visie had, voordat hij Adam creëerde.

frank zweegers art - schepping van adam

Bron afbeelding: christusrex.org

Het figuur direct onder god, met de groene sjerp, zou naar verluidt gaan om de Aardsengel Michael. Omdat hij gesitueerd is aan de rechterkant van God. Maar er is nog een andere theorie dat beweert dat het gaat om een visuele handtekening van Michaelangelo.

Kortom een veelbewogen kunstwerk. Maar indrukkenwekkend is de schildering wel, net als de gehele plafondschildering.

Kijk en geniet nog even van de “Creatie van Adam”.