{lang: 'nl'}

Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso (25 oktober 1881-8 april 1973) was een Spaanse schilder, tekenaar en beeldhouwer. Hij is een van de meest bekende figuren in 20e-eeuwse kunst. Hij is vooral bekend voor mede-oprichting van de kubistische beweging en voor de grote verscheidenheid van stijlen belichaamd in zijn werk. Tot zijn beroemdste werken zijn de proto-kubistische Les Demoiselles d’Avignon (1907) en Guernica (1937), zijn vertolking van het Duitse bombardement op Guernica tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Picasso aangetoond griezelige artistiek talent in zijn vroege jaren, schilderen op een realistische manier door zijn kindertijd en adolescentie, tijdens het eerste decennium van de twintigste eeuw zijn stijl veranderd als hij experimenteerde met verschillende theorieën, technieken en ideeën. Creativiteit Picasso’s manifesteerde zich in tal van media, waaronder schilderen, beeldhouwen, tekenen, en architectuur. Zijn revolutionaire artistieke prestaties brachten hem universele bekendheid en immense fortuinen zijn hele leven, waardoor hij de best bekende figuur in de twintigste-eeuwse kunst.

 

Categorieën: Kunst