{lang: 'nl'}

De oorspronkelijk Amsterdamse fotograaf en filmmaker Ari Marcopoulos vertrok in 1979 naar New York en speelde al snel een belangrijke rol bij het documenteren van de alternatieve jongerencultuur in Amerika van de laatste drie decennia. Zijn oeuvre bestaat uit foto’s van de opkomende hiphop- en downtown kunstscène in New York in de jaren tachtig, de snowboard en skatecultuur in de jaren negentig en beelden van zijn eigen familie in Noord-Californië van de afgelopen tien jaar. Het werk van Ari Marcopoulos kenmerkt zich door een opvallend gevoel van intimiteit. Of het beroemdheden uit de muziek of kunstwereld of zijn eigen familie betreft, hij benadert zijn onderwerpen op een intuïtieve manier en weet altijd dicht op de huid te komen. Zijn foto’s zijn direct, zeer persoonlijk en op een subtiele manier vormgegeven. Terugkerende thema’s in zijn werk zijn kunst, muziek, graffiti en de kwetsbaarheid van het menselijk lichaam.

Ari Marcopoulos in Foam Amsterdam

Van 27 februari 2010 tot en met 16 juni 2010 toont het Foam Amsterdam het gehele oeuvre van deze bijzondere kunstenaar. De tentoonstelling in Foam laat een doorsnede zien van werk uit de laatste dertig jaar, variërend van grofkorrelige zwart-wit kopieën, monumentale kleurenfoto’s, video’s, boeken en ‘zines’.