{lang: 'nl'}

Ieoh Ming Pei (贝聿铭) (26 april 1917 geboren), algemeen bekend door zijn initialen IM Pei, is een Chinees-Amerikaans architect. Hoewel hij weigert om labels van toepassing op zijn eigen werk, wordt hij beschouwd als een meester van de moderne architectuur. [1] Geboren in Guangzhou en groeide op in Hong Kong en Shanghai, Pei trok artistieke inspiratie op een vroege leeftijd uit de tuinen van Suzhou. Hij was gefascineerd door films uit de Verenigde Staten, met name die van Buster Keaton en Bing Crosby, en leerde zichzelf Engels door het lezen van de Bijbel en de romans van Charles Dickens.

In 1935 Pei verhuisde naar de Verenigde Staten en ingeschreven in de architectuur school aan de Universiteit van Pennsylvania, maar al snel overgedragen aan het Massachusetts Institute of Technology. Hij was ongelukkig met de nadruk op Beaux-Arts architectuur, en bracht zijn vrije tijd onderzoek naar de nieuwe meesters van de moderne architectuur, vooral Le Corbusier. Na zijn afstuderen trad hij in de Harvard Graduate School of Design (GSD) en raakte bevriend met de Bauhaus-architect Walter Gropius en Marcel Breuer. In 1942 trouwde hij met Eileen Loo, die hem introduceerde bij de GSD gemeenschap. Ze zijn getrouwd voor meer dan vijftig jaar, en hebben vier kinderen (twee van hen werd ook architecten).