{lang: 'nl'}

Frank Brangwyn ontving een artistieke opleiding, waarschijnlijk van zijn vader, en later van Arthur Heygate Mackmurdo en in de ateliers van William Morris, maar hij was grotendeels een autodidact zonder formele kunstonderwijs. Toen, op de leeftijd van zeventien, een van zijn schilderijen werd aanvaard op de Royal Academy Summer Exhibition, werd hij versterkt in zijn overtuiging om kunstenaar te worden.

Aanvankelijk schilderde hij de traditionele onderwerpen over de zee en het leven op de zee. Zijn doek, Funeral At Sea (1890) won een medaille van de 3e klas op het Parijse Salon 1891. De beperkte palet in dit schilderij is typerend voor zijn Newlyn periode (hoewel hij niet officieel een Newlyn kunstenaar).

Tegen het einde van de 19e eeuw Oriëntalisme geworden was een geliefd thema voor vele schilders. Binnenkort Brangwyn werd aangetrokken door het licht en de heldere kleuren van deze zuidelijke landen. Hij reisde naar Istanbul en de Zwarte Zee, door te werken als een knecht voor zijn passage. Hij maakte vele schilderijen en tekeningen, met name Spanje, Marokko, Egypte, Turkije. Dit resulteerde in een duidelijke verlichting van zijn palet, een verandering die aanvankelijk niet vinden kritisch gunst. Hij vervolgde zijn reizen naar de verschillende delen van Afrika en ook naar Zuid-Afrika.

In 1895 werd de Parijse kunsthandelaar Siegfried Bing, in opdracht Brangwyn te versieren de buitenkant van zijn Galerie L’Art Nouveau, en] aangemoedigd Brangwyn in nieuwe wegen: muurschilderingen, tapijt en tapijt ontwerpen, affiches en ontwerpen voor glasramen die moeten worden geproduceerd door Louis Comfort Tiffany. Voor zijn sobere maar decoratieve tekeningen werd hij door erkende continentale en Amerikaanse critici als een vooraanstaand kunstenaar, terwijl de Britse critici waren verbaasd over hoe om hem te beoordelen.

Brangwyn is vooral bekend van het Britse Rijk Panelen (1925 – 1932), 16 zeer grote werken voor 3.000 sq ft (280 m2), oorspronkelijk bestemd voor de Koninklijke Gallery op het House of Lords in Westminster, maar werd geweigerd omdat het “te kleurrijk en levendig “voor de locatie. Ze zijn nu ondergebracht in de Brangwyn Hall, Swansea.

In 1908 Brangwyn kreeg de opdracht om de apsis van de St. Aidan’s Church, Leeds, verf, maar nadat het was duidelijk dat de luchtvervuiling de verf werd overeengekomen dat hij schade zou moeten werken in glas mozaïek. Het mozaïek (met behulp van glasvocht mozaïek Rust’s) werd voltooid in 1916: het bestrijkt het hele apsis en toont het leven van St Aidan.

Andere commissies opgenomen muurschilderingen voor de Grote Hal van het Achtbare Company of Skinner, Londen (1901-1909), het Panama-Pacific International Exposition, San Francisco, 1915 (nu in de Herbst Theatre, Veteran’s Auditorium Building, San Francisco), een Lunette voor Cuyahoga County Courthouse, Cleveland, Ohio (1911-1915), de Legislative Building Manitoba, Winnipeg (1918-1921), de kapel, Christ’s Hospital School, Horsham (1912-1923), en de Missouri State Capitol, Jefferson City (1915 -1925).

Samen met Diego Rivera en Jose Maria Sert, werd hij gekozen door John D. Rockefeller, Jr te decoreren de hal van de RCA-gebouw in New York City (1930-34) met muurschilderingen. Een reeks van grote wandschilderingen op doek (oorspronkelijk uit Horton House,) Northamptonshire wordt gehouden door de Dunedin Public Art Gallery Dunedin, Nieuw-Zeeland. Hij werd ook gekozen voor het decoreren van de 1e klas eetzaal van de Canadian Pacific voering, RMS keizerin van Groot-Brittannië (1930-1931).

Hoewel Brangwyn geproduceerd dan 80 poster ontwerpen tijdens de Eerste Wereldoorlog, was hij geen officiële oorlog kunstenaar. Zijn grimmige poster van een Tommy bajonetten een vijandelijke soldaat ( “Zet Sterkte in de Final Blow: Koop War Obligaties”) veroorzaakt diep feit in zowel Groot-Brittannië en Duitsland. De Kaiser zelf gezegd dat een prijs zetten op het hoofd van Brangwyn’s na het zien van het beeld.

Brangwyn was een artistieke jack-of-all-trades. Naast schilderijen en tekeningen, maakte hij ontwerpen voor gebrandschilderd glas, meubels, keramiek, glaswerk tafel, gebouwen en interieurs, was een lithograaf en houtsnijder en was een illustrator van boeken. In 1952 Clifford Musgrave geschat dat Brangwyn had geproduceerd dan 12.000 werken. Muurschildering Brangwyn’s commissies zou betrekking hebben op meer dan 22.000 sq ft (2.000 m2) van doek, schilderde hij meer dan 1.000 olie, op ruim 660 mixed media werken (aquarellen, gouaches), meer dan 500 etsen, ongeveer 400 houten gravures en houtsneden, 280 litho’s, 40 architectuur en interieur ontwerpen, 230 ontwerpen voor meubels, en 20 glas in lood panelen en ramen.

Zijn keuze van de benaderingen is eclectisch: hij was als een kauw van kunst, waarbij de beste en slimste juwelen van elke beweging en vervolgens weer op te bouwen in zijn eigen onnavolgbare stijl. Het clair-obscur contrasten in zijn etsen doen denken van Giovanni Battista Piranesi of Rembrandt. Zijn werk is vergeleken met Oosterse tapijten, de Italiaanse Renaissance-kunstenaars en de oude meesters, was hij verbonden aan verschillende bewegingen met inbegrip van Kunsten en Ambachten, Wenen separatisten, de Franse impressionisten, de Nabis en Art Nouveau en zijn schilderijen laten zien vluchtige verwijzingen naar de collega’s waaronder Sir Alfred Oosten, Dudley Hardy en Arthur Melville, maar hij was in wezen zijn eigen man.

Tegen het einde van zijn leven, Brangwyn schonk veel van zijn eigen en andere kunstwerken van musea en galeries van Groot-Brittannië en Europa. Hij herstelde en beveiligd ontwerpen door Frederic Shields voor de kapel van de Hemelvaart, verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog.